Konec ekonomického růstu. Jedinou nadějí Česka jsou gigainvestice

Česko si zřejmě užívá posledních pár kvartálů hospodářského růstu

Česko si zřejmě užívá posledních pár kvartálů hospodářského růstu Zdroj: ČTK

Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně, kde chce Volkswagen postavit továrnu na baterie do elektromobilů
Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně, kde chce Volkswagen postavit továrnu na baterie do elektromobilů
Bývalé armádní letiště v Líních u Plzně, kde chce Volkswagen postavit továrnu na baterie do elektromobilů
4
Fotogalerie

Česko si zřejmě užívá posledních pár kvartálů hospodářského růstu. Koktejl toxických vlivů zahrnující masivní inflaci, razantně zpřísňující politiku České národní banky i chronicky seškrtávané vyhlídky globální ekonomiky zcela převrací ekonomickou budoucnost země. Ačkoli ještě zkraje roku počítaly odhady ekonomů s přibližně čtyřprocentním růstem tuzemské ekonomiky, nyní odhady padají strmě dolů. Mnohdy se vejdou do jednoho procenta a stále klesají. Podle expertů je jedinou nadějí Česka, kterak se vyhnout masivnější recesi, stát se cílem obřích investičních projektů à la takřka dennodenně skloňovaná gigafactory.

„V Česku se momentálně prohlubuje ‚příkop‘ mezi převládajícími odhady počítajícími ještě stále s růstem české ekonomiky a na druhou stranu takřka hmatatelným strašákem recese,“ říká ekonom České spořitelny a člen Evropského hospodářského a sociálního výboru Petr Zahradník. Aktuální odhady meziročního růstu české ekonomiky pro letošní rok se pohybují od 0,8 do 1,8 procenta.

„Trajektorie vývoje odhadů je poměrně jasná a bylo by spíše překvapením, pokud bychom se recesi vyhnuli. Otázkou je, jak bude silná a jak dlouho bude trvat. Jedním z hlavních faktorů jsou úrokové sazby, které očekáváme v polovině roku někde na úrovni 6,5 procenta,“ uvádí šéf Raiffeisen Investiční společnosti Jaromír Sladkovský.

Špatné zprávy pro Česko. Inflační šok není u konce, varuje ekonom. Zdraží potraviny i služby

Video placeholde
• Markéta Volfová, Lukáš Červený

Ekonomika totiž rostoucí úrokové sazby vstřebává postupně. „Klíčové sazby se projevují se zpožděním, takže ekonomika bude ještě nějaký čas klesat,“ dodává Sladkovský. Odborníci dávají hospodářskému růstu v Česku ještě zhruba půlrok. „Obávám se, že se ekonomický růst v České republice překlopí do recese v závěru tohoto roku,“ soudí ekonom a partner poradenské společnosti Moore Czech Republic Petr Kymlička.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!