Konec placených bankovních účtů. Prim hrají jiné produkty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Zpoplatněné bankovní účty se přesouvají na smetiště dějin. Bezplatné vedení účtu ovšem banky ročně připraví celkově o miliardy korun. Vynahradí si to ale jinde.

Hlavní finanční domy byly pod tlakem malých dravých bank postupně donuceny nabídnout i svým klientům vedení účtu zdarma či s výraznou slevou proti původní ceně. Jednotlivé banky tak přicházejí až o stovky milionů korun ročně. U České spořitelny, která má nejvíce drobných klientů, využívá běžný účet zdarma 530 tisíc lidí. Při ceně 69 korun za vedení účtu měsíčně se tak banka ročně připraví až o 439 milionů.

Spořitelna si tím ale hlavu neláme. „Klientů, kteří využívají našich služeb, si vážíme. Toto je možnost, jak jim poděkovat,“ říká Pavla Kozáková z tiskového centra. Ještě více tratí Komerční banka. V české dceři Société Générale má podle jejích údajů účet zdarma 80 procent z 1,38 milionu drobných klientů, dalších 18 procent platí polovinu a plnou cenu jen dvě procenta. Tím se banka ročně připraví o miliardu korun. ČSOB bezplatný účet nabízí teprve od konce léta a plány nezveřejňuje.

Podíl účtů zdarma roste i u jiných bank

Rostoucí podíl účtů zdarma zaznamenávají i menší finanční domy. „U konto si zřídila již téměř polovina našich retailových klientů a další zájemci o bezplatný účet si ho určitě otevřou v nejbližší době,“ uvedl mluvčí UniCreditu Petr Plocek. Podle dostupných dat má U konto 218 tisíc klientů, což při standardní ceně 199 korun za běžný účet znamená pro banku minus 521 milionů korun. Raiffeisenbank podle slov mluvčího Tomáše Zavorala počty klientů nezveřejňuje. Zároveň však přiznává, že účet zdarma či se slevou u Raiffeisenbank má sedm z deseti klientů.

Ztráta příjmů z poplatků za vedení účtu se však na hospodaření bank paradoxně výrazně nepodepisuje. Za prvních devět měsíců letos banky podle statistik ČNB vydělaly 53 miliard korun, o tři miliardy více než před rokem, a zadělaly si na rekordní celoroční zisk.

banky a účty zdarmabanky a účty zdarma | E15

Zrušení poplatků za vedení účtů a některých dalších často kritizovaných poplatků totiž banky kompenzují zdražením jiných či zavedením nových služeb. Snaží se například více prodávat investiční či pojistné produkty, u kterých jsou poplatky vyšší. Podstatné také je, že ve firemním bankovnictví, z něhož velkým bankám plynou tučné poplatky, se za poslední roky cenová politika nijak nezměnila.

„U velkých korporací stačí udělat jeden obchod a poplatky jdou do milionů,“ uvádí zdroj z trhu. Velké banky navíc bezplatné bankovnictví často podmiňují aktivním využíváním účtu, což znamená posílat na něj určitou částku, používat platební kartu, úvěr či investiční fondy od téže banky.

Test: Která banka má nejvýhodnější běžný účet?

Jaké nejlevnější účty nabízí "drahé" banky?