Koruna je nejsilnější od loňského února, posílila směrem k dolaru i euru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomeš Michael / E15

Koruna dnes vůči euru zpevnila o deset haléřů na 25,65 koruny za euro a je nejsilnější od loňského února. K dolaru česká měna posílila o 23 haléřů, v 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 21,12 koruny za dolar. Dolar je tak nejlevnější od poloviny letošního února. Euro k dolaru posilovalo o 0,6 procenta na 1,2142 dolaru.

„Tento týden vycházel koruně na jedničku a páteční obchodování vše završilo,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek. Koruna podle něj profitovala ze čtvrtečního jednání rady České národní banky, respektive z vyšších tržních korunových sazeb, a tedy i atraktivnějšího úrokového diferenciálu.

Rada sice nechala úrokové sazby beze změny, ale guvernér ČNB Jiří Rusnok prohlásil, že se radní k debatě o sazbách vrátí pravděpodobně již na příštím jednání. Je přesvědčen, že sazby se letos zvýší, ale nechtěl odhadovat kolikrát.

„ČNB je ochotná začít zvyšovat úrokové sazby mnohem dřív než ostatní centrální banky. Ačkoliv se tak stane až za několik týdnů nebo měsíců, sázky na posílení koruny tím rostou,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Optimismus na trhu udržela data za březen, která dnes ráno zveřejnil Český statistický úřad. „Příjemným překvapením byly zejména dnešní statistiky průmyslové produkce. Samotná výroba výrazně překonala tržní očekávání, když vykázala meziroční vzestup o 14,9 procenta,“ dodal Vejmělek.

Dolar dnes spadl nejníže za více než dva měsíce. Tvorba pracovních míst ve Spojených státech v dubnu výrazně zaostala za očekáváním, vyplývá ze zprávy amerického ministerstva práce. Statistika amerického pracovního trhu utlumila naděje, že ekonomické oživení brzy povede ke zvýšení úrokových sazeb.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, v 17:05 středoevropského letního času klesal o 0,6 procenta na 90,38 bodu. Euro k dolaru posilovalo o 0,6 procenta na 1,2142 dolaru. K japonskému jenu dolar klesal o půl procenta na 108,56 jenů. Euro k jenu stoupalo 0,2 procenta na 131,82 jenů.