Lehman Brothers se vrací. Jako značka whisky

Whisky Lehman Brothers

Whisky Lehman Brothers Zdroj: lehmanbrothe.rs

Krach investiční banky Lehman Brothers v září 2008 ohlásil začátek globální krize. Britskému realitnímu investorovi Jamesi Greenovi se před dvěma lety podařilo značku nechvalně známé finanční instituce u amerických úřadů získat pro užívání v oblasti alkoholických nápojů a barů.

Nyní uvedl pod tímto názvem na trh hned tři druhy whisky. Nejúspěšnější nese název „Popel katastrofy“, podle výrobce je v ní cítit „náznak hořících bankovek a podzimních plodů, které mají právě spadnout“. První stovky lahví v ceně zhruba 2700 korun se podle německého serveru Manager Magazine vyprodaly v průběhu několika hodin.

Objednávky Greenovi chodí hlavně z londýnských a newyorských barů. Jedná i s většími obchodními řetězci. Brit nyní hledá investory, se kterými by chtěl nastartovat síť barů s tématikou Lehman Brothers. Podle jeho plánů by měl jeden otevřít i na slavné Wall Street.

Whisky Lehman BrothersWhisky Lehman Brothers | lehmanbrothe.rsJednotlivé druhy whisky Lehman Brothers, zdroj: lehmanbrothe.rs

Proti novému podnikání čtyřiatřicetiletého Greena se ale postavila banka Barclays, která část Lehman Brothers koupila. Před dvěma lety registraci ochranné známky napadla. Argumentuje mimo jiné tím, že investiční banka v čase svého působení rozdávala lahve whisky se svým názvem jako dárky. Proto by se prý měla platnost původní ochranné známky rozšířit i mimo finanční služby.

Green americké televizní stanici CNN řekl, že úřady by mohly rozhodnutí vydat v blízké době. Na radu svých právníků se proto teď snaží prodat whisky co nejvíce.