Letní propad akcií poškodil japonské penzisty

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: John Gillespie, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Budoucí japonští důchodci zažívají krušné chvíle. Hospodaření jejich nejoblíbenějšího penzijního fondu ve třetím kvartálu skončilo katastrofou. Japonský fond GPIF, největší světový správce úspor na penze s aktivy převyšujícími bilion dolarů, prodělal svým účastníkům takřka 65 miliard, tedy kolem šesti procent svého majetku. Stalo se tak nedlouho poté, co japonská vláda v zájmu zvýšení výnosu povolila fondům vyšší sázky na akcie.

Koncem září tak vládní fond GPIF evidoval ve svém majetku takřka 43 procent akcií, rovným dílem rozdělených mezi domácí a zahraniční burzy. Ještě loni byl podíl těchto rizikových aktiv zhruba o třetinu nižší. Větší objem akcií fond přitom nakoupil krátce před propadem světových burz na sklonku léta. Globální trhy v čele s burzou v Šanghaji tehdy ztratily pod tíhou podstatně horších vyhlídek čínské ekonomiky až pětinu své hodnoty.

Čtvrtletní ztráta GPIF je jednou z největších v tomto století, více fond naposledy prodělal v roce 2001. Jde zároveň o první větší propad majetku fondu od roku 2008, kdy světové trhy zachvátila finanční krize.

Příjmy fondu GPIFVývoj příjmů fondu GPIFVývoj příjmů fondu GPIF | GPIF

V minulých letech přitom fond svým účastníkům dokázal solidně vydělat. Ve třech letech počínajících rokem 2012 vynášely investice GPIF budoucím penzistům v průměru deset procent ročně, inflace je přitom v zemi dlouhodobě nulová.

Požadavek na změnu investičního kurzu loni zazněl z kabinetu Šinza Abeho, který dlouhodobě kritizoval konzervativní povahu investic důchodových fondů. Cílem je, aby správci penzí propříště investovali do akcií polovinu majetku, pět procent úspor dokonce zamíří do fondů soukromého kapitálu. Vedle ambice vydělat účastníkům více peněz na důchod vláda změnou investičních pravidel chtěla také zvýšit investiční apetit Japonců. Ti mají vůči akciím značně rezervovaný postoj, a získat domácí kapitál je tak pro tamější firmy značně obtížné.

**