Levné hypotéky nejsou českou výsadou. Britové si půjčují za 0,99 procenta

Londýn

Londýn Zdroj: Martin Pinkas/Euro

V Česku stlačily nízké úrokové sazby a konkurenční souboj bank inzerované sazby hypotečních úvěrů pod 1,5 procenta. Takto nízký úrok však není evropskou výjimkou. Například ve Velké Británie, kde není konkurenční boj o nic lehčí než ten v Česku, se sazby hypoték dostaly už pod jedno procento. Tamní Co-Op Bank nedávno nabídla hypotéku se sazbou 1,09 procenta s dvouletou fixací. Tu již přebila speciální nabídka banky HSBC ve znění 0,99 procenta s garancí na dva roky.

V Česku průměrné sazby u všech fixací dosáhly minulý měsíc 2,11 procenta, na britských ostrovech klesla hypotéka s pětiletou fixací ještě níž. Ve Velké Británii je stále častější využívání plovoucí sazby.

Ta však, navzdory očekávání, nízkým sazbám britské centrální banky a nízkým výnosům vládních dluhopisů, aktuálně není příliš výhodná. Od začátku roku tam totiž průměrná sazba hypoték s plovoucí sazbou vzrostla na 4,5 procenta.

„Není překvapivé, že lidé snaží letos refinancovat,“ říká Edmund Shing, portfolio manažer ve společnosti BCS AM. Tamní banky proto rády nabízejí klientům dvouletou fixaci za atraktivní sazbu, ta se ale po dvou letech změní v aktuální plovoucí úrok. Ten už pro klienta nebude tolik výhodný.

Oblíbené chytáky

Dalším oblíbeným chytákem bank jsou vysoké poplatky schované za nízkou sazbou. Poplatky za sjednání hypotéky ve Velké Británii dosahují řádově vyšších částek než v tuzemsku, v přepočtu i přes 50 tisíc korun.

„Kupující se musejí podívat na drobné písmo pod uvedenou úrokovou sazbou. Často nízké sazby přichazejí s vysokými poplatky,“ uvedl pro deník Telegraph David Hollingworth, z realitní London and Country.

Hypotéky: sazby pokořily rekord, zájem lidí však klesá