Lišku čeká výrazné zeštíhlení. Počet zaměstnanců se sníží až o pětinu

Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna Zdroj: profimedia.cz

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS)
2
Fotogalerie

V Českomoravské stavební spořitelně známé jako Liška nastanou poté, co ji plně ovládla Československá obchodní banka, velké změny. Uvedly to dva na sobě nezávislé zdroje obeznámené se situací.

„Počet zaměstnanců se sníží až o pětinu,“ říká jeden ze zdrojů s tím, že ve stavební spořitelně je prostor pro snižování nákladů. Záměrem je podle druhého zdroje to, že se Liška propojí s Hypoteční bankou, když se sloučí podpůrné činnosti či například řízení úvěrového rizika.

Sama banka propouštění nevyloučila. „Pokud chceme v ČMSS být i nadále jedničkou na trhu, musíme hledat cesty jak ještě zvyšovat efektivitu. Spolupráce v rámci skupiny ČSOB nám pomáhá naplnit naši strategii,“ uvádí mluvčí skupiny ČSOB Patrik Madle a dodává: „V posledních měsících jsme udělali pokrok v propojování hlavních funkcí napříč skupinou, užší spolupráce nám pomáhá získat širší pohled na potřeby klientů, standardizovat služby a odstraňovat některé duplicity.“ Jinak řečeno, ČSOB bude hledat pozice, které jsou ve skupině dvojmo, a ty pak zruší.

Ostatně ke zvýšení efektivity tlačí ČSOB i to, že úplné ovládnutí jedničky na trhu stavebního spoření nebylo levné. ČSOB totiž vlastnila 55procentní podíl v Českomoravské stavební spořitelně a zbylých 45 procent koupila v dubnu za 240 milionů eur, nyní 6,2 miliardy korun, od německé stavební spořitelny Bausparkasse Schwäbisch Hall.

Ta navíc může po pěti letech inkasovat další peníze za používání maskota v podobě lišky. „Maskot je půjčený na pět let. Pak se budou platit poplatky,“ doplňuje jeden z uvedených zdrojů. Výši poplatků Československá obchodní banka nekomentovala.

S Liškou má ČSOB velké plány. „Díky užší spolupráci uvnitř skupiny se otevírá možnost vytvořit komplexní nabídku pokrývající potřebu bydlení a poskytovat klientům výhodněji produkty a řešení odpovídající přesně jejich požadavkům, přáním i nárokům,“ říká Petr Hutla, člen představenstva ČSOB odpovědný mimo jiné za ČMSS. Naráží tak zřejmě na zmíněné propojení Lišky s Hypoteční bankou.

Stanovisko ČSOB

Akvizice ČMSS Skupinou ČSOB byla uzavřena teprve na konci května. Od samého počátku je jasné, že hledáme synergie tak, abychom i nadále zůstali společně jasnou jedničkou a lídrem trhu v poskytování řešení bydlení pro klienty na českém trhu. V současné chvíli již začíná integrace některých našich týmů. Pokud mluvíme o zvýšení efektivity a úsporách, nemluvíme jen o úspoře pracovních sil, ale o úspoře celkových nákladů. Faktem je, že v současné chvíli již začíná integrace některých našich týmů, například právních oddělení, Compliance či marketingu a komunikace. Odborníci ČMSS rozšiřují týmy ČSOB.