Bankéři se probudili do brutální reality. Hypoteční trh zažívá masakr

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Takový začátek roku na hypotečním trhu bankovní domy rozhodně nečekaly. Za první dva měsíce totiž půjčily podle dat Fincentrum Hypoindexu hypotéky ve výši 21,8 miliardy, přičemž za stejné období v minulém roce to bylo 32,5 miliardy korun. Trh s hypotékami se tak meziročně propadl o třetinu.

Ještě začátkem roku ale byly banky optimisty, když očekávaly pokles v letošním roce do patnácti procent. Současná realita je daleko brutálnější.

Důvodem jsou regulace České národní banky, která zpřísnila podmínky pro poskytování hypoték, jež začaly platit minulý říjen. „Regulace se projevila v tom, že reálně banky mají prázdné stoly,“ říká obchodní ředitel Next finanční služby Jiří Vagner. Řada uchazečů o hypotéku už totiž nedokáže splnit přísnější podmínky.

Tip: Jaké sazby vám banky nyní nabídnou? Spočítá vám je naše kalkulačka

Dluh na nemovitost nesmí podle nové regulace převýšit devítinásobek ročního příjmu domácnosti a měsíční splátka nemá být vyšší než 45 procent disponibilních příjmů. U pěti procent úvěrů ale mohou banky udělat výjimku a dát úvěr i domácnostem, které limity nesplňují.

Už dříve omezila ČNB výši hypotéky ukazatelem LTV, což je poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti. Ten má být u většiny hypoték do osmdesáti procent.

Žadatelé o úvěr, kteří se obávali, že by ji za přísnějších podmínek nemuseli dostat, si však o ni požádali ještě loni.

Tím se v závěru roku uměle zvýšila poptávka, která nyní na trhu chybí. „Hodně klientů využilo ještě výhodných podmínek v loňském roce a tzv. se předzásobili. O to je propad v letošním roce větší,“ upozorňuje hlavní analytik Broker Consulting Martin Novák.

Experti se shodují, že propad bude dál pokračovat. „Budeme se pořád bavit o stejných číslech: pokles ve výši dvacet až třicet procent,“ upozorňuje Vagner.

Pokud by pokles zájmu ze začátku roku pokračoval i po zbytek roku, z trhu by za celý rok „zmizely“ hypotéky v objemu přes sedmdesát miliard korun. Loni totiž banky půjčily úvěry na bydlení za zhruba 220 miliard.

Pro představu: za zmíněných více než 70 miliard korun by se loni pořídilo zhruba dvanáct tisíc nových bytů v Praze o rozloze 63 metrů čtverečních, což je průměrná velikost prodaného bytu. Banky už na propad hypotečního trhu zareagovaly. „Došlo jim, že to není žádná sranda.

Začaly soupeřit cenou,“ dodává Vagner. Podobně se vyjadřuje rovněž Jan Adámek, majitel firmy Jan Reality. „První banky už šly s cenou dolů, protože jim najednou vypadl obrovský zdroj půjčování peněz. A ony mají likvidity dost a potřebují se jí zbavit,“ zdůrazňuje.

E15