MasterCard zaznamenal rekordní zisk, k růstu přispěli hlavně Američané

MasterCard

MasterCard Zdroj: Profimedia.cz

Americký vydavatel platebních karet MasterCard ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk meziročně o 21 procent na 1,43 miliardy dolarů (31,5 miliardy korun ), čímž překonal očekávání analytiků. Firma uvedla, že k růstu přispěly hlavně vyšší výdaje amerických spotřebitelů při platbách kartami její značky. Podnik oznámil, že dosáhl rekordního zisku i tržeb.

Za třetí čtvrtletí se čisté tržby zvýšily o 18 procent na 3,4 miliardy dolarů (74,9 miliardy korun). Analytici v anketě agentury Reuters v průměru odhadli tržby na 3,28 miliardy a čistý zisk na 1,23 miliardy dolarů.

"V USA vidíme pokračující ekonomický růst, nízkou nezaměstnanost a inflaci. Nálada spotřebitelů je příznivá," řekl šéf podniku Ajay Banga. Dodal, že společnost investuje do posílení bezpečnosti plateb s pomocí biometriky, šifrování a umělé inteligence.

MasterCard vydělává na poplatcích z transakcí při platbách kreditními a debetními kartami své značky. Hodnota zpracovaných transakcí vzrostla o 11 procent na 1,35 bilionu dolarů. Jen ve Spojených státech zaznamenaly v září výdaje spotřebitelů největší nárůst za osm let.

Nad očekávání dobré výsledky oznámil minulý týden i větší konkurent MasterCardu, společnost Visa. Ta ve čtvrtletí do 30. září zvýšila čistý zisk o 11 procent na 2,14 miliardy dolarů (47,1 miliardy korun).