Matka Raiffeisen Bank prošla restrukturalizací hladce, letos očekává zisk

Pobočka Raiffeisen Bank

Pobočka Raiffeisen Bank Zdroj: Tomas Novak/Euro

Rakouská společnost Raiffeisen Bank International (RBI) vytvořila za první tři čtvrtletí letošního roku konsolidovaný zisk 378 milionů eur (10,2 miliardy korun). To představuje meziroční nárůst o více než dvě třetiny pro firmu, která je majoritním akcionářem české Raiffeisenbank.

V samotném třetím čtvrtletí RBI vydělala 90 milionů eur, ačkoli analytici v anketě agentury Reuters počítali se ztrátou 44 milionů eur. Čtvrtletní zisk nicméně prudce klesl z více než 200 milionů eur ve druhém kvartálu, zasáhly ho mimořádné náklady v Chorvatsku a Polsku.

„Vývoj v prvních devíti měsících roku byl lepší, než se očekávalo, a to navzdory rozsáhlým jednorázovým vlivům ve třetím čtvrtletí,“ uvedl šéf podniku Karl Sevelda. „Letošní náklady na restrukturalizaci budou nižší, než se původně předpokládalo. Proto jsme upravili výhled a očekáváme v celém roce 2015 malý konsolidovaný zisk. Obzvlášť mě těší dobré výsledky ve střední Evropě,“ dodal.

Česká Raiffeisenbank dnes oznámila, že její čistý zisk za tři čtvrtletí meziročně stoupl o 22 procent na 1,96 miliardy korun. Raiffeisenbank je pátou největší bankou v České republice, bankovní služby v tuzemsku poskytuje od roku 1993.