Milan Cícer končí v čele finančně analytického útvaru

Ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer ve funkci končí, ministr financí Andrej Babiš (ANO) již má jeho nástupce. Cícer podle Babiše odchází na vlastní žádost, z rodinných důvodů požádal o přeložení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Ředitel Finančního analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer ve funkci končí, ministr financí Andrej Babiš (ANO) již má jeho nástupce. Cícer podle Babiše odchází na vlastní žádost, z rodinných důvodů požádal o přeložení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Zdroj: CTK - Katerina Sulova

Milan Cícer, šéf Finančního analytického útvaru ministerstva financí, který patřil k blízkým spolupracovníkům bývalého ministra Miroslava Kalouska ve funkci končí, ministr financí Andrej Babiš (ANO) již za něj má nástupce.

Hlavní „cifršpión“ Milan Cícer podle Babiše odchází na vlastní žádost. Z rodinných důvodů požádal o přeložení do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Babiš to řekl v České televizi. Ministr zároveň uvedl, že by měla být obnovena finanční policie.

„Já jsem s panem Cícerem mluvil, on zůstane v strukturách ministerstva financí. On z rodinných důvodů požádal o přeložení do jiného útvaru v rámci ministerstva financí,“ uvedl Babiš. Cícer má zároveň Babiše informovat o možnostech, jak zkvalitnit spolupráci jeho útvaru s celníky, finančním úřadem a policií.

Cícer řekl serveru Lidovky.cz, že do Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových nastoupí 10. února. Nový ředitel podle něho přebere úřad, který je v chodu a dobře funguje. Pořád je ale možné minimálně na úrovni boje proti daňovým únikům se posouvat dál, dodal. Zároveň odmítl spekulace, že útvar funguje na politickou objednávku.

„Myslím, že to ani nelze, protože zákon je nastaven dost striktně,“ řekl s tím, že kauzy, kterými se útvar zabývá, by měly zůstat v určitém stupni utajení do té doby, než o nich soud nebo jiný příslušný orgán ve finále rozhodne. Podle něho ho ministr Babiš poprosil, aby mu své myšlenky předal ještě v uspořádané podobě právě v návaznosti na možnost zlepšení boje proti daňovým únikům. Ať už z hlediska FAÚ, policie nebo daňové a celní správy. Mám to v hlavě. Na nějaké formě spolupráce jsme se domluvili, zatím bych to ale nechtěl komentovat, řekl Cícer.

Obnova finanční policie

Babiš v televizi zmínil i nástupce Cícera. „Měl by to být pan Kazda, který pracuje u policie 17 let a dělá na expozituře v Plzni. Je to člověk, který se vyzná v boji proti finanční kriminalitě,“ uvedl bez dalších podrobností ministr financí.

Podle Babiše by také měla by být obnovena finanční policie. „Měli bychom vyčlenit z policie specialisty na boj s daňovými úniky,“ řekl.

Milan Cícer (41) stojí v čele ministerských „cifršpionů“ od jara 2009
Vzdělání právnická fakulta Masarykovy univerzity v Brně (titul Bc), právnická fakulta Západočeské univerzity v Plzni (titul Mgr.)
Současné funkceředitel Finančního analytického útvaru Ministerstva financí ČR (od dubna 2009)
Kariérav roce 1991 nastoupil k policii a postupně se vypracoval až na vyšetřovatele jihočeské hospodářské kriminálky; posléze nastoupil k finanční policii, přičemž v letech 2004 až 2006 vedl její daňový odbor; posléze pracoval v Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality a od ledna 2008 byl náměstkem jeho ředitele; před nástupem do čela FAÚ krátce dělal zástupce ředitele cizinecké policie v Českých Budějovicích.