Miliardář Soros krouží nad vyčerpanými evropskými bankami

Současná dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008, myslí si známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros.

Současná dluhová krize v Evropě je nebezpečnější než světová finanční krize v roce 2008, myslí si známý americký miliardář a investor maďarského původu George Soros. Zdroj: CTK/AP

Nejbolavější místa starého kontinentu začínají přitahovat pozornost světoznámých spekulantů. Ty z evropských bank, kterým hrozí, že neprojdou přísnými kapitálovými testy Evropské centrální banky, se propříště budou možná moci obrátit na fondy miliardáře George Sorose. Sup ze světa velkých financí má totiž spadeno na problémové banky regionu, sázka na jejich finanční slabost má být jeho dalším velkým byznysem.

„Můj investiční tým se těší, jak v Evropě brzo vydělá spoustu peněz. Třeba pumpováním peněz do bank, které zoufale potřebují kapitál,“ uvedl Soros pro deník Der Spiegel. Poptávka může být obrovská. Podle londýnské investiční a konzultantské společnosti Algebris může bankám v eurozóně chybět kolem 50 miliard eur kapitálu. Špičky evropské regulace se přitom již nechaly slyšet, že se slabými bankami nebudou mít slitování.

Na čelných pozicích Sorosova hráčského žebříčku stojí krizí paralyzované Řecko. „Ekonomické podmínky v zemi se zlepšily. Pokud bude příležitost vydělat zde peníze, budeme v Řecku investovat,“ říká třiaosmdesátiletý finančník. Aténské banky jsou přitom první mezi potřebnými, pokud jde o nutnost doplnit kapitál. Podle únorových stres testů řecké centrální banky chybí v trezorech místních peněžních ústavů údajně kolem pěti miliard eur.

Soros se nejistých sázek nebojí. Už v závěru loňského roku zamířil do Španělska, kde se objektem jeho zájmu stal developerský gigant FCC, v němž finančník získal více než tříprocentní podíl. Jeho zájem přilákal vedle víry v renesanci Madridu i fakt, že akcie FCC na pozadí španělského hospodářského propadu balancovaly kolem pětiny své předkrizové hodnoty.

Kontroverze vyvolává spekulant i svými dalšími investicemi. Podle únorového reportu zámořským regulátorům Sorosův fond před koncem loňského roku zdvojnásobil své sázky na letošní propad amerických akcií. Za pád Wall Street dává takřka ruku do ohně: konkrétněji 1,3 miliardy dolarů.