Ministerstvo financí si příští rok půjčí 243,4 miliardy korun

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: mediafax

Ministerstvo financí si příští rok půjčí 243,4 miliardy korun, což je o 24,6 miliardy korun více, než bylo plánováno. Více než 20 miliard se však ministertvu podaří ušetřit na čistých úrokových výdajích ze státního dluhu díky solidnímu postavení Česka na finančních trzích, tedy zejména díky zvýšení ratingu země. Při dnešním představování strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2012 to oznámil ministr financí Miroslav Kalousek.

Přestože je výpůjční potřeba ministerstva v jednotlivých letech vyšší než úřad plánoval, měla by v následujících letech postupně klesat. Tento rok dosáhne 255,7 miliardy korun, příští rok 243,4 miliardy, a v roce 2013 230,9 miliardy.

Strategie počítá se dvěma emisemi státních dluhopisů v objemu 20 až 40 miliard korun. První emise je naplánována na červen druhá na prosinec. „Věřím, že obě budou stejně úspěšné, jako pilotní emise z listopadu tohoto roku, kdy zájem více než dvakrát překročil plánovaný objem,“ uvedl Kalousek, s tím, že konkrétní parametry emisí se nebudou příliš lišit od té pilotní.

Saldo vládního sektoru a vládní cíle do roku 2014

Saldo vládního sektoru a vládní cíle do roku 2014Saldo vládního sektoru a vládní cíle do roku 2014 | Eurostat, MF

Kalousek chce docílit toho, aby se domácnosti a neziskové organizace staly rovnocennou součástí financování státního dluhu a příjemci úrokových výnosů stejně jako velké finanční skupiny.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer hodnotí záměr ministerstva vydat další dluhopisy pozitivně. „Myslím že pilotní emise dluhopisů byla až překvapivě úspěšná, nebál bych se tedy toho, že by se nové dluhopisy neupsaly,“ řekl Frayer v České televizi.

Záměr pro rok 2012: Jedna emise na zahraničním trhu

„Naším záměrem je v roce 2012 vydat alespoň jednu veřejnou emisi na zahraničním trhu, a to v závislosti na vývoji tržních podmínek. Platí, že podíl financování na zahraničním trhu nepřekročí 30 procent výpůjční potřeby,“ uvedl náměstek pro veřejné rozpočty Jan Gregor.

Státní dluh by měl ke konci letošního roku stoupnout podle strategie na 1,495 bilionu korun. Ke konci roku 2012 počítá ministerstvo s nárůstem na 1,602 bilionu korun, ke konci roku 2013 na 1,714 bilionu a ke konci 2014 na 1,791 bilionu korun. V letošním roce se očekává deficit hospodaření vládního sektoru 3,7 procenta HDP oproti původnímu cíli ve výši 4,6 procenta HDP.

Dluh vládního sektoru ve vybraných zemích EU

Dluh vládního sektoru ve vybraných zemích EUDluh vládního sektoru ve vybraných zemích EU | Eurostat, MF