MMF: Oživení světové ekonomiky stále závisí na měnové politice

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Zda světová ekonomika ožije, stále zůstává silně závislé na uvolněné měnové politice ve vyspělých zemích. Upozornil Mezinárodní měnový fond (MMF). Centrální banky prý uvolněnou měnovou politikou, například nízkými úrokovými sazbami, podporují poptávku spotřebitelů a povzbuzují podniky k investicím.

Mezinárodní měnový fond nicméně upozorňuje, že dlouhodobě uvolněná měnová politika může vést k nadměrným rizikům ve finančním sektoru.

Analýzy MMF navíc podle agentury DPA ukazují, že řada komerčních bank navzdory uvolněné měnové politice neposkytuje tak velký objem úvěrů, jaký by ekonomika potřebovala. Tento problém se prý týká především bank v eurozóně.

Světová ekonomika poroste pomaleji, tvrdí MMF

Fond již v úterý snížil odhad letošního růstu světové ekonomiky na 3,3 procenta z dříve předpokládaných 3,4 procenta. Růstovou prognózu na příští rok zhoršil o 0,2 procentního bodu na 3,8 procenta.

MMF snížil i hospodářský výhled samotné eurozóny. Upozornil, že existuje téměř čtyřicetiprocentní pravděpodobnost, že se ekonomika eurozóny v příštím roce vrátí do recese.