Mnoha firmám a lidem hrozí kvůli chybným platbám daňové nedoplatky

pokladna - ilustrační forto

pokladna - ilustrační forto Zdroj: CTK/KEYSTONE/GAETAN BALLY

Řadě lidí a firem hrozí od počátku roku daňové nedoplatky a úroky z prodlení. Od počátku letošního roku do poloviny ledna totiž zaplatili na již zrušené účty finančních úřadů téměř 9,5 tisíce plateb za 150 milionů korun. Informovalo o tom Finanční správa.

Ta již loni opakovaně upozorňovala na to, že přechodné dvouleté období, kdy byly platby na zrušené účty přesměrovávány na správné účty finančních úřadů definitivně skončilo ke konci loňského roku.

„Finanční správa proto znovu upozorňuje, aby si poplatníci pečlivě zkontrolovali, zda zasílají platby svých daňových povinností na správné účty finančních úřadů, aby se posléze nevystavovali zbytečným nepříjemnostem,“ uvedla mluvčí správy Petra Petlachová.

Předčíslí bankovních účtů finančních úřadů, které označují jednotlivé daně, i matrikové části účtů je možné nalézt na internetových stránkách finanční správy.

Nejvíce chybují fyzické osoby

Největší počet plateb na zrušené účty zaznamenaly finanční úřady u daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti (108,5 milionu korun), daně silniční (4,6 milionu korun), daně z příjmů fyzických osob - vybírané srážkou podle zvláštní sazby (6,2 milionu korun) a DPH (15,8 milionu korun).

Podle zákona o Finanční správě České republiky je výběrem daní pověřeno 14 finančních úřadů a Specializovaný finanční úřad s působností na celém území České republiky. Nové bankovní účty byly zavedeny v souvislosti se zrušením zákona o územních finančních orgánech ke konci roku 2012.

Současně Česká národní banka od ledna 2013 po dobu dvou let automaticky převáděla platby chybně zaplacené na již zrušené bankovní účty na nástupnické bankovní účty finančních úřadů.