Moneta se zbavila špatných úvěrů a navyšuje dividendu

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia

Akcionáři Monety si polepší. Konkrétně o deset procent. Právě o tolik banka navrhla zvýšit akcionářskou dividendu z letošního zisku. Moneta se tak rozhodla díky prodeji části svého portfolia nesplacených úvěrů. Uvádí to v regulatorním prohlášení pro ČNB. Prodej dluhů v účetní hodnotě kolem 1,2 miliardy korun pohledávkovým lovcům z tuzemské firmy B2 Kapital Czech Republic totiž bance vynese navíc neočekávaných 300 milionů korun letošního zisku. Rozděleno na akcii to znamená padesát haléřů navíc k doposud navržené dividendě pěti korun na akcii.

"Moneta oznamuje zvýšení očekávaného čistého zisku za letošní rok z dosavadních 3,7 na 4 miliardy korun, a to především z důvodu úspěšného prodeje nevýkonných pohledávek banky z nezajištěných spotřebitelských úvěrů," uvedla banka ve svém regulatorním prohlášení pro Českou národní banku. Podle oznámení Moneta zamýšlí rozhodnout o navýšení dividendy na valné hromadě věnované mimo jiné rozdělení zisku, která se bude konat v příštím roce.

"Diky prodeji pohledávek, který bance přinesl navíc 360 milionů korun pred zdaněním, Moneta navrhne k rozdělení mezi akcionáře vyšší podíl na zisku z letošního roku, a to na 5,50 korun na akcii," dodává zpráva Monety. Banka už dříve oznámila záměr snížit podíl špatných úvěrů na svém majetku.

Vedle prodeje špatných úvěrů byla podle Monety druhým nejsilnějším důvodem pro navýšení výhledu zisku očekávaná navýšení základní úrokové sazby Českou národní bankou. Podle zprávy by měl letošní růst sazeb přinést do kasy Monety navíc zhruba 65 milionů korun.