Moneta za tři čtvrtletí zvýšila zisk o 7,8 procenta, více má vydělat i za celý rok

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Moneta Money Bank za tři čtvrtletí letošního roku zvýšila čistý zisk meziročně o 7,8 procenta na 3,36 miliardy korun. Provozní výnosy ale klesly o tři procenta na 7,5 miliardy Kč. Bance nadále rostl objem poskytnutých úvěrů, výsledky vylepšil také odprodej špatných úvěrů. Konsolidované výsledky Moneta oznámila v tiskové zprávě. Na jejich základě zvýšila odhad celoročního čistého zisku na 4,1 miliardy korun, tedy o 400 milionů více proti předchozímu odhadu.

Zamýšlenou dividendu za letošní rok banka zvýšila na 5,6 koruny hrubého za akcii, dosud to bylo o desetník méně.

Úvěrové portfolio meziročně vzrostlo o 14 procent díky růstu retailových úvěrů o víc než pětinu a komerčních úvěrů o 7,3 procenta. Objem hypoték stoupl o víc než polovinu, spotřebitelských úvěrů o 9,1 procenta. "Moneta i nadále roste a vykazuje silnou ziskovost v oblasti retailových i komerčních úvěrů. Zaznamenali jsme výjimečný růst u hypotečních úvěrů i úvěrů pro podnikatele a malé firmy," uvedl generální ředitel banky Tomáš Spurný.

Z provozních výnosů 7,5 miliardy korun tvoří čisté výnosy z úroků 5,4 miliardy. Provozní náklady se zvýšily o 0,3 procenta na 3,5 miliardy korun, podle banky navzdory nárůstu nákladů na amortizaci a odpisy majetku o víc než polovinu na 428 milionů Kč. Náklady na zaměstnance meziročně klesly o 2,3 procenta. "Poměr nákladů k výnosům ve výši 46 procent je lepší, než bylo očekávání managementu," uvedla banka.

"Moneta reportovala lepší než očekávané výsledky. Jedinou kaňkou na kráse je čistý výnos z poplatků a provizí, který klesl zejména kvůli servisním poplatkům u depozitních a úvěrových produktů a sankčním poplatkům včetně poplatků za předčasné splácení, což je dáno silnou konkurencí na trhu," řekl analytik Komerční banky Miroslav Frayer. Pozitivně hodnotí růst čisté úrokové marže, která by v kontextu dalšího očekávaného zpřísňování měnové politiky měla dále růst. Milým překvapením je podle něj i mírné zlepšení výhledu a návrhu dividendy. Akcie Monety na pražské burze po 10:30 posílily o 1,2 procenta nad hranici 78 korun.

Mimořádný zisk 1,07 miliardy korun před zdaněním Monetě přinesl odprodej historických nevýkonných úvěrů. Jejich objem se tak bance meziročně snížil o víc než 23 procent na 4,2 miliardy korun.

Moneta Money Bank funguje pod současným názvem od roku 2016, jméno banky z dřívějšího GE Money Bank se změnilo v souvislosti s jejím vstupem na burzu v květnu téhož roku. Finanční ústav je dlouhodobě jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze.

Akcie Monety jsou nyní rozdrobeny mezi malé akcionáře. Skupina PPF podnikatele Petra Kellnera ale nedávno spustila proces ke sjednocení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem. Plánovaná banka má nést jméno Air Bank, uzavření transakce se předpokládá v polovině příštího roku a je podmíněno mimo jiné souhlasem regulátorů trhu.