Monetě stoupl čistý zisk meziročně o více než polovinu

Moneta Money Bank

Moneta Money Bank Zdroj: profimedia.cz

Moneta
2
Fotogalerie

Čistý zisk Monety Money Bank za první tři čtvrtletí letošního roku stoupl meziročně o 51,2 procenta na 2,897 miliardy korun. Provozní výnosy banky očištěné o jednorázové vlivy vzrostly o 2,9 procenta na zhruba 8,2 miliardy korun. Za celý letošní rok banka očekává čistý zisk minimálně 3,6 miliardy korun.

Meziroční zlepšení hospodářských výsledků je podle banky důsledkem vyšších úrokových výnosů, důsledného řízení nákladů a nižších nákladů na riziko.

Čistý výnos z poplatků a provizí bance vzrostl meziročně o více než čtyři procenta na téměř 1,47 miliardy korun. Důvodem byly vyšší poplatky za vedení účtů i za předčasné splacení úvěrů. Banka také zaznamenala dvouprocentní nárůst úrokových výnosů, a to díky růstu úvěrového portfolia a nižším nákladům na financování.

Náklady na riziko bance meziročně klesly o 85,3 procenta na 453 milionů korun. „Tyto náklady na riziko, které byly nižší, než se původně očekávalo, byly ovlivněny výrazně lepším splácením úvěrových portfolií Skupiny Moneta a zlepšenou makroekonomickou prognózou,“ uvádí banka. K nižším nákladům na riziko přispěl i prodej nesplácených pohledávek, který bance přinesl téměř 150 milionů korun před zdaněním.

Jak pandemie změnila e-commerce v Česku?

Video placeholde
• Videohub

Provozní náklady banky stouply o 1,2 procenta na 4,11 miliardy korun. Meziroční nárůst byl ovlivněn vyššími odpisy hmotného i nehmotného majetku a regulatorními poplatky.

Vedení Skupiny Moneta pro letošek očekává celoroční zisk minimálně 3,6 miliardy korun. Provozní výnosy by měly být nejméně 11 miliard korun.

Moneta Money Bank, dříve GE Money Bank, je čtvrtou největší bankou v Česku podle počtu klientů. Je také jednou z největších firem obchodovaných na pražské burze. Největším akcionářem Monety je finanční skupina PPF. Na začátku roku začala s Monetou jednat o společném obchodu, kdy by výměnou akcií mezi oběma subjekty vznikla třetí největší banka v Česku. Valná hromada banky koncem června sice nejprve schválila spojení s bankovní částí PPF, následně ale neodsouhlasila jeho financování.