Moody's srazila rating španělských bank - i Banco Santander

Banco Santander

Banco Santander Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní ratingová agentura Moody's snížila hodnocení dlouhodobé úvěrové a depozitní spolehlivosti 16 španělských bank včetně Banco Santander, která je největší v eurozóně. Zdůvodnila to podle agentury Reuters tím, že se oslabila schopnost španělské vlády pomáhat některým bankám.

Hodnocení bank se snížilo o nejméně jeden stupeň, u některých o tři stupně. Bance Santander ratingová společnost snížila hodnocení o dva stupně z B-/A1 na C/A3. U druhé největší španělské banky BBVA se hodnocení snížilo na A3/C/A3 s poznámkou negativního výhledu, upřesnil Reuters.

Španělské banky, které jsou zatíženy špatnými půjčkami po krachu realitního trhu, jsou nyní v centru dluhové krize eurozóny. Finanční trhy se totiž obávají, že státní pomoc bankám zvýší tlak na již napjaté státní finance Španělska.

Konkrétně španělský bankovní sektor nyní tvrdě doplácí na krach realitního trhu v roce 2008, po němž bankám zůstaly nedobytné úvěry a další problémový realitní majetek za 184 miliard eur (asi 4,6 bilionu korun). Bankovní sektor už sice za tři roky absolvoval tři kola reforem, problémů se tím ale nezbavil.

Navíc data španělské centrální banky ukazují, že objem špatných úvěrů ve španělských bankách v březnu vystoupil na 8,37 procenta, což je nejvíce za posledních 18 let.

Stát se nyní snaží problém bank hasit navyšováním rezerv. Španělské banky budou muset v rámci nové reformy navýšit rezervy o dalších 30 miliard eur (758 miliard korun) a realitní majetek oddělit do speciálního subjektu. Již v únoru přitom stát nařídil bankám posílit rezervy na ztrátové úvěry o 54 miliard eur. Bankám, které si nebudou schopné zajistit kapitál, slíbil stát finanční pomoc ve formě půjček.

Investoři v poslední době kvůli nejistotě kolem nákladů na reformu španělského bankovního systému spekulují, že Španělsko se může dostat do situace, kdy nebude mít jinou možnost, než požádat o mezinárodní finanční pomoc, jako to v posledních dvou letech učinily už tři členské země eurozóny. Problémem jsou i zadlužené regiony.

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's v dubnu snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně z A na BBB plus. Krok odůvodnila očekáváním, že deficit státního rozpočtu se bude zhoršovat více, než se dosud předpokládalo. Riziku je podle Standard & Poor's vystavena fiskální pružnost a výkonnost Španělska, stejně jako zátěž státního dluhu.