Moody's zhoršila výhled českých bank, bude více nesplácených úvěrů

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: E15 Anna Vackova

Komerční banka
ČSOB
3
Fotogalerie

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled českého bankovního sektoru z pozitivního na stabilní. Zdůvodňuje to zejména zpomalením hospodářského růstu. Agentura uvedla, že po letech rychlého růstu půjček očekává v České republice mírné zhoršení kvality úvěrového portfolia.

Výkon českých bank v příštích 12 až 18 měsících zůstane zdravý, ale stabilní, neboť růst ekonomiky postupně zpomaluje. Kvalita úvěrů v Česku zůstává podle Moody's jednou z nejlepších ve střední a východní Evropě, po několika letech svižného růstu úvěrů ale mírně oslabí.

„Pozitivní výhled ratingu dával šanci na zlepšení ratingové známky a s ním i snížení rizikových prémií a úrokových sazeb, za které si české banky půjčují,“ řekl analytik společnosti Deloitte David Marek. Nicméně vzhledem k tomu, že české banky nejsou závislé na mezibankovních půjčkách a mají dostatek peněz v podobě klientských vkladů, nemá pro ně podle něj změna výhledu ratingu nijak zásadní dopad.

„Jde pouze o kosmetickou změnu výhledu, která zdaleka nesignalizuje hmatatelné zhoršení byznysu tuzemských bank,“ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Náklady rizika klesly v minulých kvartálech na rekordní minima s ohledem na setrvale se zlepšující kvalitu úvěrových portfolií. Lze tedy očekávat, že zpomalující ekonomický růst promluví do mírného zhoršení kvality úvěrových portfolií. Zisky tuzemských finančních domů tak mohou v dalších letech ve srovnání s letoškem lehce klesnout, dodal.

Moody's očekává, že růst hrubého domácího produktu (HDP) České republiky v letošním roce zpomalí na 2,7 procenta z 2,9 procenta loni. Příští rok čeká další zvolnění tempa, a to na 2,5 procenta.

Ziskovost bank by ale měly až do příštího roku podporovat rostoucí úrokové sazby a vysoký růst úvěrů. Moody's proto očekává, že zisk českých bank zůstane mezi nejvyššími ve střední a východní Evropě.

Největší české banky také disponují dostatečnou úrovní stabilních a levných vkladů, aby mohly financovat poskytování úvěrů, uvádí ratingová agentura.