Muž si "vyrobil" vlastní kreditní kartu, teď žaluje banku za nedodržení podmínek

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: archiv

V roce 2008 přišla Dmitriji Argakovovi z ruského města Voroněž nabídka, zda by nechtěl využívat kreditní kartu. Podmínky se mu nelíbily, a proto si je upravil podle sebe, pak smlouvu poslal zpět. Banka mu upravenou smlouvu omylem schválila. Kuriózní případ nyní řeší soud.

Dvaačtyřicetiletý Rus si naskenoval všechny potřebné papíry k založení kreditní karty, přepsal podmínky a celý dokument pak poslal do centrály Tinkoff Credit Systems. Na případ upozornil deník The Telegraph.

Argakovovy podmínky obsahovaly nulovou úrokovou sazbu, nulové poplatky a neomezený úvěrový limit. Pokud by banka porušila pravidla, musela by majiteli kreditní karty zaplatit pokutu ve výši tří milionů rublů (přibližně 1 750 000 korun). Dvojnásobná pokuta by bance hrozila v momentě, kdy by se pokusila s klientem smlouvu rozvázat.

Soud dal za pravdu majiteli účtu

Úředníci v bance očividně nezaregistrovali změny v podmínkách, potvrdili smlouvu a poslali kreditní kartu novému klientovi. „S neomezeným úvěrovým limitem si mohl (Argakov) koupit ostrov někde v Malajsii a banka mu to musela podle zákona zaplatit,“ řekl Argakovův právník Dmitrij Michajlevič.

Banka Tinkoff si později všimla vlastní chyby a rozhodla se účet zrušit soudní cestou. Navíc požadovala kompenzaci 45 tisíc rublů (přibližně 26 tisíc korun) za poplatky, které majitel účtu ze smlouvy vymazal.

Začátkem tohoto týdne soud rozhodl ve prospěch Argakova. Podle verdiktu se banka svým podpisem stala odpovědnou za splnění podmínek. Argakov tak nakonec musel zaplatit jen nedoplatek 19 tisíc rublů (zhruba 11 tisíc korun).

„Banka podepsala dokumenty, aniž by je četla. U soudu se odvolávali na to, co obvykle tvrdí jejich dlužníci: nepřečetli jsme si podmínky,“ popsal advokát Michajlevič.

Argakov však zašel ještě dál. Zažaloval banku za to, že porušila podmínky smlouvy. Chce odškodnění ve výši 24 milionů rublů (přibližně 14 milionů korun). Tinkoff se rozhodla reagovat rovněž žalobou, viní Argakova z podvodu. Soud se bude případem zabývat příští měsíc.