Na spojení Monety, Home Creditu a Air Bank by vydělali především Kellner a Šmejc

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomeš/E15

Petr Kellner
2
Fotogalerie

Na českém trhu může vzniknout nová bankovní šestka podle objemu aktiv. Připravované spojení Moneta Money Bank s českým a slovenským Home Creditem a Air Bank je přitom podle analytiků skvělým obchodem hlavně z pohledu miliardářů Petra Kellnera (skupina PPF) a Jiřího Šmejce (Emma Capital), kteří ovládají Home Credit a Air Bank.

Moneta Money Bank je blízko převzetí českého a slovenského Home Creditu a Air Bank. Kellner se Šmejcem by tím zároveň získali možnost získat v Monetě kontrolní podíl. Transakce oceňuje HC a Air Bank na 19,75 miliardy korun. Poměr ceny k vlastnímu kapitálu je okolo 2,2.

„Na banky v regionu je to super cena. Pro PPF je to skvělá transakce,“ říká k záměru finančník, který si nepřál být jmenován. Deníkem E15 oslovení experti se shodují na tom, že Kellner neprodával levně. Cena za poskytovatele spotřebitelských úvěrů Home CreditAir Bank je podle portfolio manažera společnosti Cyrrus Tomáše Pfeilera sice vyšší, ale ne úplně mimo „přípustný interval“.

Podobně se vyjadřuje analytik J&T Banky Milan Lávička. Celou transakci musí ještě schválit akcionáři Monety a následně příslušné úřady. Ostatně již v příštích dnech bude šéf Monety Tomáš Spurný přesvědčovat fondy, které jsou hlavními akcionáři banky, v Londýně, Bostonu i New Yorku. Záměrem je podle mluvčího skupiny Home Credit Milana Tománka, aby došlo ke spojení Monety a Air Bank do jedné banky.

Home Credit

Objem úvěrů v miliardách korun: 15

Obchodní místa: 1935

Počet klientů v tisících: 469

 

Moneta Money Bank

Objem úvěrů v miliardách korun: 132

Pobočky: 202

Počet klientů v tisících: 1032

Počet bankomatů: 651

 

Air Bank

Objem úvěrů v miliardách korun: 17

Pobočky: 35

Počet klientů v tisících: 637

Počet bankomatů: 354

Vystupovala by pod jménem Air Bank. Investoři nicméně zatím příliš nadšení z transakce neprojevili: akcie Monety ztratily 1,5 procenta, když během dne byl pokles ještě prudší. Důvodem může být to, že část platby za HC a Air Bank bude v nově vydaných akciích Monety, a to za upisovací cenu 78,50 koruny, což bylo výrazně níže než před oznámením celého obchodu.

Celkem půjde o částku ve výši třináct miliard korun. Zbylých 6,5 miliardy vyinkasují oba miliardáři v hotovosti. Moneta tyto peníze sežene tak, že vydá bondy v rámci svého dluhopisového programu na posílení kapitálu. Kellnerova skupina PPF navíc celou transakcí získá možnost Monetu ovládnout kvůli roztříštěné akcionářské struktuře. „Kdyby získala okolo 25 procent, tak získá v bance kontrolu,“ dodává Pfeiler s tím, že se dá očekávat, že PPF bude podíl v bance postupně navyšovat.