Největší evropská pojišťovna Allianz zvýšila zisky o desetinu

Allianz

Allianz Zdroj: ctk

Čistý zisk největší evropské pojišťovny Allianz ve druhém čtvrtletí meziročně stoupl o 10,5 procenta na 1,76 miliardy eur (49 miliard korun) díky menším škodám způsobeným katastrofami. Překonal tak očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali na 1,55 miliardy eur.

Společnost dnes rovněž oznámila, že její provozní zisk stoupl o 17 procent na 2,77 miliardy eur. Potvrdila, že v celém letošním roce počítá s provozním ziskem 9,5 až 10,5 miliardy eur.

Šéf podniku Michael Diekmann navíc upozornil, že celoroční zisk by se mohl pohybovat v blízkosti horní hranice této prognózy. Pojišťovna by tak mohla překonat rekord z roku 2007, kdy její provozní zisk dosáhl 10,1 miliardy eur.

Allianz se nicméně nadále potýká se slabými výsledky divize pro správu majetku, jejíž součástí je přední světový dluhopisový fond Pimco. Provozní zisk divize ve čtvrtletí klesl o 16 procent na 675 milionů eur.

Pimco v poslední době čelí odlivu kapitálu kvůli slabé návratnosti investovaných peněz a odchodu generálního ředitele Mohameda El-Eriana, který se neshodl se zakladatelem Billem Grossem.

Allianz působí rovněž v České republice. Na tuzemský trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven.

Allianz: Se změnou času se výrazně zvyšuje riziko nehod všeho druhu