Největší německé banky potřebují 127 miliard eur

Deset největších bank v Německu potřebuje posílit kapitál v úhrnu o 127 miliard eur (asi 3,1 bilionu korun). Napsal to nedělník Frankfurter Allgemeine Zeitung, který se odvolává na studii německého ekonomického institutu DIW. O nutnosti zvýšit kapitál, a to nejen v německých bankách, v posledních dnech hovořilo více zdrojů, převážně kvůli riziku odpisu řeckých dluhopisů.

List cituje ředitelku výzkumu Dorotheu Schäferovou, která má v rámci DIW na starosti finanční trhy. Ta mimo jiné uvedla, že poměr akciového kapitálu německých bank k jejich celkové bilanci se musí zvýšit alespoň na pět procent.

Podle odhadu Mezinárodního měnového fondu by mohlo předním evropským bankám chybět asi 200 miliard eur (asi 4,9 bilionu korun). Tak vysoké by prý byly náklady na rekapitalizaci, pokud by se správně ocenily dluhopisy zadlužených zemí eurozóny.

Odhad MMF okamžitě narazil na tvrdý odpor evropských politiků i centrálních bankéřů, kteří měnový fond obvinili z podjatosti a špatných výpočtů. Výkonná ředitelka MMF Christine Lagardeová později prohlásila, že zmiňovaná zpráva je zavádějící a že fond ještě studii nedokončil.

O něco mírnější výpočet nabídla americká banka Goldman Sachs. Ta uvedla, že 38 největších evropských bank bude v případě „středně velkého dluhopisového šoku“ potřebovat na přežití 30 až 92 miliard eur.

Kvůli vlastnictví řeckých dluhopisů musela největší německá banka Commerzbank jen v letošním druhém čtvrtletí odepsat 760 milionů eur, její akcie klesly od začátku srpna o 28 procent. Deutsche Bank na burze za stejné období přišla o 29 procent. Francouzské banky na tom jsou ale ještě mnohem hůře, drží totiž více řeckých bondů. Akcie nejhůře zasažené Société Générale se od začátku minulého měsíce propadly o 43 procent.