Německá oběť hypotéční krize prodá divizi, která ji málem stáhla ke dnu

Předměstí Lixnaw v okrese Kerry. Místo zástavby ční k nebi jen potrubí.

Předměstí Lixnaw v okrese Kerry. Místo zástavby ční k nebi jen potrubí. Zdroj: Petr Horky

Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
Irská města duchů srovnají buldozery.
10
Fotogalerie
Zestátněná německá banka Hypo Real Estate hodlá prodat svou irskou divizi Depfa, kvůli které během světové finanční krize téměř zkrachovala. Prodej divize je dalším z nezbytných kroků k obnovení nezávislosti podniku.

Banka dnes vyzvala zájemce k předložení písemných nabídek na převzetí divize. Hypo Real Estate koupila divizi v roce 2007 za zhruba pět miliard eur (128 miliard korun), o rok později však tato nákladná transakce dovedla banku na pokraj bankrotu. Banka poté obdržela deset miliard eur z peněz daňových poplatníků a ve finále byla zestátněna. Depfa totiž po kolapsu americké banky Lehman Brothers nenašla nikoho, kdo by jí byl ochoten půjčit. Brusel státní pomoc schválil právě s podmínkou, že banka svou divizi prodá.

OBRAZEM: Irská realitní krize, která dostihla i banku Depfa

Německá banka předpokládá, že irskou divizi prodá nejdříve na začátku příštího roku, podle dohody s EU ale nesmí otálet déle než do jeho konce. „V průběhu uplynulého roku jsme stabilizovali provoz a výrazně jsme redukovali rizikové položky v portfoliu,“ uvedla Hypo Real Estate.

Hypo Real Estate patří mezi nejznámější oběti světové finanční krize v Německu. Německá vláda se chce banky do roku 2015 zbavit, aby tak splnila podmínky stanovené Evropskou unií.

Reportáž E15: Opuštěná irská satelitní městečka čekají na druhý život