Německá prokuratura prohledala centrálu Deutsche Bank

Sídlo Deutsche Bank v německém Frankfurtu

Sídlo Deutsche Bank v německém Frankfurtu Zdroj: ctk/AP

Ústředí největší německé banky Deutsche Bank dnes prohledávali pracovníci prokuratury vyšetřující podezřelé transakce klientů. Podle zdrojů listu Financial Times se prohlídky zúčastnily zhruba tři desítky úředníků v civilním oblečení.

„Souvisí to s vyšetřováním transakcí klientů s cennými papíry. Zaměstnanci Deutsche Bank nejsou z ničeho obviněni,“ uvedla banka. Podle některých médií jsou terčem vyšetřování rozsáhlé daňové podvody.

Zpráva přichází v době, kdy se Deutsche Bank snaží zlepšit svou image, kterou poškodila řada regulačních a právních problémů, včetně vyšetřování údajných manipulací s úrokovými sazbami. O víkendu banka ohlásila odchod svých šéfů Anshua Jaina a Jürgena Fitschena. Nahradí je John Cryan, který dříve působil jako finanční ředitel švýcarské banky UBS.

V Mnichově začal koncem května soud s Fitschenem a dalšími čtyřmi bývalými vysokými představiteli Deutsche Bank. Prokuratura je loni obvinila, že v civilním sporu o odškodné za bankrot mediální skupiny Kirch Media podali zavádějící informace. Mezi obviněnými jsou i Fitschenovi předchůdci v čele banky Josef Ackermann a Rolf Breuer.

Akcie společnosti Deutsche Bank v pondělí díky zprávě o změně ve vedení podniku posílily o téměř čtyři procenta, dnes však jejich cena klesla zhruba o tři procenta.

Vývoj akcií Deutsche Bank za posledních 5 let: