Německo kritizuje plán EK na společné pojištění vkladů v eurozóně

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Německo kritizovalo chystané plány Bruselu na nový systém pojištění vkladů pro celou eurozónu. Návrh Evropské komise rozšíří rizika jednotlivých bank na celý bankovní sektor a vytvoří bankám pobídky k nežádoucímu jednání, řekli němečtí činitelé. Komise má v úterý předložit návrh na založení fondu, který bude garantovat vklady bank v zemích měnové unie.

Mluvčí spolkového ministerstva financí Martin Jäger řekl, že Německo má ohledně návrhu komise „několik velkých otazníků“. „Rizika v bankovním sektoru musíme minimalizovat, nikoli rozšířit na všechny,“ řekl mluvčí. „Návrhy Evropské komise se zaměřují na naprosté sdílení rizik v bankovním sektoru,“ řekl agentuře Reuters nejmenovaný vládní činitel. Podle něj je zapotřebí naopak návrh, který by rizika v sektoru omezil.

Německo se proti novému garančnímu fondu eurozóny staví od počátku, protože podle něj zvyšuje morální hazard, který obecně systémy pojištění vkladů přinášejí. Banky budou spíše ochotny chovat se riskantněji, pokud mají jejich vkladatelé záruku, že v případě potíží dostanou své peníze zpět. Berlín také nechce, aby byly jeho banky zodpovědné za ztráty bank v jiných zemích, například kvůli tomu, že pod politickým tlakem přehnaně investují do dluhopisů tamních vlád.

Návrhy Evropské komise se zaměřují na naprosté sdílení rizik v bankovním sektoru

Nový systém bude doplňovat národní systémy pojištění vkladů a bude financován z části peněz, které banky odvádějí do národních garančních fondů. Má poskytnout peníze, když národní systémy nebudou schopny zvládnout krize na místních trzích.

V jednotlivých zemích EU v současnosti platí systém pojištění vkladů do částky nejméně 100.000 eur (2,7 milionu Kč). Garance poskytují jednotlivé státy, panují však obavy, že na vyplacení vkladatelů některých bank v případě bankovní krize v určité zemi by národní fondy nemusely stačit.