Neprůhledný Natland získá fondy Avant

Karel Janeček

Karel Janeček Zdroj: profimedia.cz

Protikorupční aktivista Karel Janeček na vlastní kůži pozná, jak je snadné zaplést se s kmotry – trestně stíhaný Roman Janoušek bude mít zprostředkovaně vliv na jeho peníze. Investiční společnost Natland totiž kupuje konkurenční Avant Fund Management, který v jednom z fondů spravuje peníze Janečka a jeho kolegů z RSJ. Natland – i když to jeho vedení opakovaně popírá – spoluvlastní podle pražských podnikatelů právě kontroverzní Roman Janoušek a Tomáš Hrdlička.

Převzetí investiční společnosti Avant Fund Management už Natlandu schválila Česká národní banka. „Transakce ještě není dokončena. Schválení ze strany ČNB, která mimo jiné důsledně prověřovala vlastnickou strukturu skupiny a její představitele, je ale samozřejmě významným krokem k jejímu uzavření,“ uvedl mluvčí Natlandu Rostislav Starý.

RSJ změnou vlastnické struktury zřejmě nadšená není. „Týká se to Avantu a ČNB. Centrální banka je dostatečná autorita, aby uhlídala své regulované subjekty,“ konstatoval šéf společnosti RSJ a zároveň člen dozorčí rady fondu RSJ Libor Winkler.

Fond RSJ Private Equity UIF je jedním z projektů, v nichž Avant působí jako správce majetku. V dozorčí radě fondu sedí Janeček i osobně.

Natland získal určitý vliv v Avantu už před dvěma lety. V obchodním rejstříku jako majitel figuroval do roku 2010 developer Finep. Spolumajitel a šéf Natlandu Tomáš Raška je v rejstříku dva roky zapsán v dozorčí radě Avantu. Starý potvrdil, že Avant s Natlandem již spolupracovaly, ale jen obchodně. „Důvodem pro členství Tomáše Rašky v dozorčí radě byly zkušenosti z private equity, které u takového subjektu musí splňovat všichni radní. Žádný majetkový podíl v Avantu ale ani Natland, ani Tomáš Raška neměli,“ dodal Starý.

Avant Fund Management založil a spravuje řadu fondů určených pro velké investory. Ke konci prvního kvartálu spravoval 4,5 miliardy korun. Natland se sídlem na Kypru vlastní podíly v areálu Eden, v realitní firmě Prominecon (ta mediálně proslula jako subjekt odposlechnutých rozhovorů mezi Janouškem a exprimátorem Pavlem Bémem) či v Pražských službách.