Nezávislost centrálních bank může být ohrožena, varuje šéf ECB

šéf ECB Mario Draghi

šéf ECB Mario Draghi Zdroj: Profimedia.cz

Nezávislost centrálních bank po celém světě ohrožují vlády požadující různá podpůrná opatření od zrušení dluhů po nákupy dluhopisů a nízké úrokové sazby. Uvedl to podle agentury Reuters šéf Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi.

„Žádají (centrální bankéře) o změnu úrokových sazeb, rušení dluhů. Žádají je také, aby dělali další věci, nakupovali dluhopisy,“ řek Draghi na výročním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) na indonéském ostrově Bali.

Strany italské vládní koalice letos během koaličních rozhovorů zvažovaly, že požádají ECB o odpuštění italského dluhu v objemu 250 miliard eur (6,4 bilionu korun). Později však od této myšlenky ustoupily, připomněla agentura Reuters.

Draghi se o Itálii nezmínil, ale poukázal na Turecko, kde prezident Recep Tayyip Erdogan ostře kritizuje centrální banku a staví se proti zvyšování úrokových sazeb. Rostoucí úroky se nelíbí ani prezidentu Spojených států Donaldu Trumpovi, který kvůli nim tento týden opakovaně kritizoval americkou centrální banku (Fed).