Nomuře nevyšla expanze do USA a Evropy, prý oseká makléřskou divizi

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: nomura

Největší japonská makléřská společnost Nomura Holdings omezí svou makléřskou divizi a zruší stovky pracovních míst v Evropě a v Americe. S odvoláním na své zdroje to uvedla agentura Reuters. Podnik tak po letech masivních ztrát v zahraničí zřejmě částečně ustupuje od záměru stát se předním světovým hráčem v odvětví makléřských služeb. Nomura zatím podrobnosti ke změnám nesdělila, hodlá tak učinit až v průběhu dubna.

Nomura dnes bez dalších podrobností oznámila, že uzavře některé aktivity v oblasti Evropy, Afriky a Blízkého východu a zracionalizuje některé aktivity v Severní a Jižní Americe.

Podrobnosti oznámí 27. dubna společně s výsledky hospodaření za uplynulý finanční rok. Mluvčí Nomury se zatím k možnému propouštění odmítla blíže vyjádřit.

Podle zdrojů Reuters ale skončí evropský tým pro analýzy akciových trhů. Zhruba 500 až 600 pracovních míst Nomura plánuje zrušit v Evropě, kde měla na konci loňského roku více než 3400 zaměstnanců. Další místa by mohla zaniknout v Severní a Jižní Americe, uvedly zdroje.

Přestože oficiálně zatím nic potvrzeno nebylo, odchod by znamenal tvrdý políček pro zahraniční ambice firmy. Nomura během vrcholící finanční krize v roce 2008 koupila divizi banky Lehman Brothers zabývající se akciemi a investičním bankovnictvím v Asii a v Evropě.

Doufala, že transakce jí pomůže expandovat za hranicemi Japonska a stát se významným hráčem na poli mezinárodních financí.

Zahraniční aktivity Nomury jsou ale několik let ztrátové; od dubna 2010 v nich firma prodělala zhruba tři miliardy dolarů. Další, již šestou celoroční ztrátu v řadě zřejmě vykáže její zahraniční divize i za uplynulý finanční rok, který skončil v březnu. Investoři spekulace o chystaných změnách vítají, akcie společnosti na burze v Tokiu dnes vzrostly až o devět procent. Minulý týden se pohybovaly v blízkosti tříletých minim.

Každý ví, kdo je Nomura