Nové úvěry podnikům zamrzly na minimu, firmy investují z vlastních zdrojů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Rok 2013 se do dějin českých korporátních financí zřejmě zapíše jako rok vlastních zdrojů. Po předloňském oživení na trhu bankovních půjček se úvěr z firemní praxe vrátil spíše do učebnic podnikové ekonomie. Objem nových úvěrů poskytnutých bankami domácím podnikům do konce listopadu loňského roku totiž propadl na desetileté minimum. Svědčí o tom data z měnové statistiky České národní banky.

Podniky za jedenáct měsíců loňského roku vyčerpaly od bank nové úvěry za 447 miliard korun, tedy o 29 procent nižší než v roce 2012. „Banky jsou nyní nejopatrnější za posledních více než deset let, a to především z obavy ze zhoršení kvality svých úvěrových portfolií v situaci zpřísňování regulace, přestože disponují přebytkem peněz,“ uvádí Petr Kříž z PwC.

Důvod je i na straně poptávky, přes mediální záblesky hospodářského oživení firmy loni stále necítily, že je ten správný čas pro nové investice, ba právě naopak. „Hlavní důvody pro nízkou poptávku po nových úvěrech je třeba hledat v útlumu podnikové investiční aktivity,“ uvádí Vojtěch Benda z BH Securities. Jen za první tři čtvrtletí roku 2013 totiž výdaje na investice klesly o více než pět procent.

Investice firmy financují z vlastních zdrojů

Pokud se už firmy rozhodnou k investicím, využijí především vlastních zdrojů. „Část firem má dostatek až přemíru hotovosti, kterou drží jako rezervu pro horší časy nebo naopak na investice, až se ekonomika vzchopí,“ dodává Kříž. Ta část podniků, kterou recese srazila na kolena, naopak zůstává předlužená a z úvěrového trhu odešla.

V růstu zájmu o nové úvěry nepomáhají ani sazby na historickém minimu. „Bez ohledu na výši úroků bez růstu ekonomiky a investic úvěry neporostou,“ uvádí Helena Horská z Raiffeisenbank.

Vrchol úvěrové aktivity nastal v roce 2008. Tehdy banky poskytly podnikům za stejné období nové úvěry za 781 miliard korun, bezmála dvojnásobek loňských. Pokles úvěrové aktivity hlásí celá Evropa. Koncem listopadu se podle ECB propadal objem poskytnutých úvěrů podnikům v eurozóně nejprudším tempem za dobu trvání společné měny.