O brexitu nemluvte, navádí Bank of America své zaměstnance

Bank of America

Bank of America Zdroj: Mike Mozart, Flickr.com (CC BY 2.0)

Nestrannost v otázce britského referenda o setrvání v EU se snaží zachovat Bank of America. Druhá největší banka v USA své zaměstnance upozornila, aby se vyhýbali slovu „brexit“ v komunikaci s klienty. Zároveň se od kampaně distancuje i finančně, nepodpoří odpůrce britského vystoupení z unie, jak původně plánovala.

Banka minulý týden upozornila své zaměstnance, aby nepoužívali slovo „brexit“ při komunikaci s klienty a zároveň až do červnového referenda neposkytovali názory, neovlivňovali voliče, nepredikovali výsledek a nijak se neangažovali v kampani. Uvedl to deník Financial Times s odvoláním na zdroje v bance, ta informace odmítla komentovat.

Dříve již přitom několik představitelů banky hovořilo ve prospěch setrvání Británie v unii. „Výrazné množství finančních obchodů vyjednaných v Londýně by se vytratilo, pokud by Spojené království opustilo EU,“ řekl pro FT ještě v únoru šéf evropské divize Bank o America Alex Wilmot-Sitwell.

Loni v listopadu analytici banky vydali zprávu, kde varovali před „výrazným ekonomickým úpadkem Spojeného království v krátkém i dlouhém období.“

Jiné banky podpoří odpůrce brexitu

Bank of America má svoji evropskou centrálu v Londýně, stejně jako další velké americké finanční domy. Ti se v případě brexitu obávají o svůj byznys v Evropě. Podle dřívějších vyjádření by v takovém případě zvažovali odchod do Irska.

Původně chtěla Bank of America podpořit kampaň za setrvání Británie v unii částkou zhruba 100 tisíc liber (přibližně 3,45 milionů korun). Podle zdrojů z banky ovšem názor změnila a do kampaně nijak finančně nezasáhne.

Tím se odlišuje od svých amerických konkurentů. Goldman Sachs se chystá podpořit zastánce setrvání 500 tisíci librami, zatím nespecifikovaný příspěvek plánují také JPMorgan Chase a Morgan Stanley.