Obchodníci z Wall Street měli loni nejmenší odměny za tři roky

Wall Street

Wall Street Zdroj: ctk

Odměny obchodníků na Wall Street klesly loni na tříleté minimum. Průměrná odměna tamních makléřů loni činila 146 200 dolarů (3,6 milionu korun), což je pokles o devět procent a nejnižší hodnota od roku 2012. Vyplývá to z předběžných propočtů hlavního finančního kontrolora státu New York Thomase DiNapoliho. Na vině je kolísavost na finančních trzích, která zasáhla ziskovost makléřských firem. S menšími zisky a úbytkem pracovních míst by se sektor mohl potýkat i v letošním roce.

Celkově bylo obchodníkům na Wall Street loni na odměnách vyplaceno 25 miliard dolarů, o šest procent méně než před rokem.

„Odměny a zisky na Wall Street v roce 2015 klesly, což odráží náročný rok na finančních trzích,“ uvedl podle agentury Reuters DiNapoli. „Nižší zisky by mohly znamenat méně pracovních míst v odvětví a menší příjem na daních,“ uvedl také DiNapoli, jehož odhady ovšem nezahrnují odměny v podobě akcií nebo bonusy pro makléře mimo město New York.

Pracovní místa přibývají

Přestože ziskovost v odvětví loni klesla, i tak sektor vytvořil 4500 nových pracovních míst. Bylo to poprvé od finanční krize z let 2007-2009, kdy v něm zaměstnanost rostla dva roky za sebou. Celkově společnosti obchodující s cennými papíry v New Yorku loni zaměstnávaly v průměru 172 400 pracovníků. Odvětví je však nadále o osm procent menší než před krizí.

Státu i městu New York plynou z činností týkajících se cenných papírů miliardy dolarů ročně. DiNapoli odhaduje, že podíl celého sektoru na příjmech z daní do městské kasy činí 7,5 procenta. Zhruba 17,5 procenta to je v případě příjmů do státní kasy.