Objem úvěrů se loni zvýšil, menší zájem byl u živnostníků

úvěr, peníze

úvěr, peníze Zdroj: profimedia.cz

Celkový objem úvěrů poskytnutých tuzemskými bankami ke konci loňského roku stoupl na 2,3 bilionu korun, což je v meziročním srovnání nárůst o téměř šest procent. Stoupl objem úvěrů obyvatelstvu i podnikům. Pokles zaznamenaly banky jen u živnostníků, informovala dnes Česká bankovní asociace. Údaje vycházejí z dat České národní banky.

„Data svědčí o tom, že banky nadále mají ochotu úvěrovat a podporovat tím českou ekonomiku,“ uvedl náměstek výkonného ředitele asociace Jan Matoušek. Zároveň upozornil, že loni většinou úročení úvěrů klesalo.

Domácnosti si v prosinci 2011 půjčovaly na bydlení průměrně za 3,94 procenta, na spotřebu za 13,58 procenta. V obou případech jde o pokles sazeb.

U podniků byly prosincové úrokové sazby nižší než v prosinci 2010, meziměsíčně ale mírně vzrostly. „Snižování sazeb v roce 2011 souvisí s vysokou konkurencí na bankovním trhu ve většině produktů, ale i s poklesem úvěrového rizika,“ uvedla asociace.

Meziročně banky podle Matouška zaznamenaly zlepšení i u klasifikovaných, tedy problémových úvěrů. Ke konci loňského roku poklesl podíl úvěrů v selhání na 5,96 procenta. Podíl úvěrů v selhání byl tak nejnižší od května 2010. „Zlepšení kvality úvěrového portfolia svědčí o obezřetném a spíše konzervativním podnikání tuzemských bank i o dobré kondici klientů bank,“ uvedl Matoušek.