Odchod z Řecka se Crédit Agricole vyplatil. Zisk prudce vzrostl

Bankomat Crédit Agricole ve francouzském Toulouse

Bankomat Crédit Agricole ve francouzském Toulouse Zdroj: E15 Stepan Bruner

Čistý zisk francouzské banky Crédit Agricole ve druhém čtvrtletí vzrostl více než dvanáctinásobně a činil 696 milionů eur (přes 18 miliard korun). Jeden z největších francouzských finančních ústavů totiž dokončil odchod z Řecka, které mu v minulosti ukrajovalo část příjmů. Banka ale dnes upozornila, že oživování finanční ekonomiky zůstává slabé.

Crédit Agricole letos prodala svou řeckou divizi Emporiki, a udělala tak tečku za svou neúspěšnou expanzí do Řecka. Za loňský rok banka vykázala ztrátu téměř čtyři miliardy eur. Na vině byly odpisy investic v Řecku a jiných jihoevropských zemích, ale i vysoké daně, které banka musela zaplatit v souvislosti s prodejem Emporiki.

Efekt z odložení řeckého břímě byl patrný už v prvním čtvrtletí letošního roky, kdy banka vydělala 469 milionů eur. Skutečný skok ale nastal až v druhém kvartálu, který vynikl zvláště v meziročním srovnání se ziskem za stejné období loňského roku. Ten činil jen 56 milionů eur.

Analytici oslovení agenturou Reuters přitom předpokládali, že v letošním druhém čtvrtletí, se čistý zisk banky zvýší na 514 milionů eur. Akcie Crédit Agricole na burze v německém Frankfurtu ráno posilovaly o více než čtyři procenta.

Crédit Agricole je z hlediska aktiv druhou největší francouzskou bankou ve Francii. Spolu s BNP Paribas a Société Générale ve čtvrtleté dohromady vydělaly 3,4 miliardy eur. To je nejvíce od odepsání řeckého dluhu na začátku roku 2012. I Société Générale nedávno prodala svou řeckou pobočku a minulý týden oznámila více než dvojnásobný zisk.

Akcie Crédit Agricole v posledních pěti letechAkcie Crédit Agricole v posledních pěti letechAkcie Crédit Agricole v posledních pěti letech | bruner@mf.cz