Pandemie srazila bankovní zisky na jedenáctileté minimum. A může být hůř

banky

banky Zdroj: profimedia.cz

České banky si letos do konce května přišly na 23,1 miliardy korun, což znamená meziroční propad takřka o třetinu. Zároveň je to nejhorší výsledek hospodaření od krizového roku 2009, kdy vydělaly ještě o půl miliardy méně.

Nepříznivý vývoj dokládají předběžné výsledky, které zveřejnila Česká národní banka. Byznys finančních domů skokově zastavila opatření státu proti šíření koronaviru. Kromě pandemie srazil zisky i způsob, jakým se centrální banka pokusila zmírnit dopady pandemické paralýzy na ekonomiku. 

„V pololetí očekáváme oproti loňsku slabší výsledky především vzhledem k poklesu prodeje nových úvěrů vyjma hypoték a tvorby podstatně vyšších opravných položek v očekávání nesplácení úvěrů a nárůstu insolvencí,“ uvádí pod podmínkou anonymity bankéř velké domácí banky, která svá čísla za pololetí publikuje během prázdninových měsíců. Zatímco po dubnovém poklesu tuzemské firmy už v červnu načerpaly oproti pandemickému vrcholu více nových úvěrů, rozsah nesplácených půjček zůstává stále nejasný. 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!