Penta mění vlastnickou strukturu. Haščák převádí podíl na rodinu, Oravkin skončí

Penta prochází změnami.

Penta prochází změnami. Zdroj: profimedia

Marek Dospiva
Jozef Oravkin
Jaroslav Haščák
4
Fotogalerie

Finanční skupina Penta Investments mění vlastnickou strukturu. Jeden ze zakladatelů Jaroslav Haščák začal převádět svůj podíl v Penta Investments Group Limited, což je základní vlastnický fond celé skupiny, na rodinu. Vyplývá to z prvních zápisů v evidenci skutečných majitelů, píší Hospodářské noviny (HN). Skupina to potvrdila s tím, že o změně vlastnické struktury majitelé uvažovali již delší dobu. Na konci roku má ze všech manažerských pozic odejít třetí největší podílník Penty Jozef Oravkin a zároveň začne jeho postupné vyplácení. Ze zakladatelů tak zůstane jako majitel jen Marek Dospiva.

Penta je středoevropská investiční skupina, která začínala v roce 1994 jako obchodník s cennými papíry. Dnes působí v řadě oblastí, zejména ve zdravotnictví, finančních službách, výrobě, maloobchodu, realitách a v poslední době také v médiích. Mezi její nejznámější investice v Česku patří síť lékáren Dr. Max, sázková kancelář Fortuna či mediální dům Vltava Labe Media.

Haščák byl na Slovensku loni v prosinci obviněn z korupce a na přelomu roku strávil 30 dní ve vazbě. Hned po svém zatčení se stáhnul z výkonných funkcí ve firmě, nyní ale končí i majetkově. Firma odmítá, že by šlo o účelový krok, a zároveň upozorňuje, že Haščákovo obvinění se netýká skutků, na jejichž konci by mohlo být podezření z nekalého nabytí majetku, a tudíž jeho případné obstavení, píšou HN. Případ patrně souvisí s únikem nahrávek z odposlechů v dosud nevyšetřené korupční kauze zvané Gorila, která se týká podezření z uplácení vysokých slovenských politiků a úředníků Pentou v letech 2005 a 2006.

Haščák převádí podíl, který dosahuje zhruba 44 procent, na manželku. Po dokončení transakce, která může kvůli regulaci trvat několik měsíců, zůstane zcela stranou, uvedl deník. Časopis Forbes odhaduje Haščákovo jmění, které tvoří hlavně podíl v Pentě, na 1,2 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun).

Oravkin má podle šéfa komunikace skupiny Martina Danka odejít na konci letošního roku ze všech manažerských pozic a zároveň začne jeho postupné vyplácení. Jeho zhruba desetiprocentní podíl má valuaci kolem 250 až 300 milionů eur, tedy něco přes šest miliard korun. Kdo přesně bude jeho podíl přebírat, zatím není jasné. Podle HN odchází Oravkin z osobních důvodů.

Penta působí ve více než deseti evropských zemích, zastoupení má v Praze, Bratislavě a Varšavě, zaměstnává více než 43 tisíc lidí. Loni skupině Penta Investments klesl zisk o 48 procent na 3,5 miliardy korun.

Kumulativní tržby portfoliových firem stouply o pět miliard na 181 miliard korun. K zisku přispěly zejména lékárny Dr.Max, sázková Fortuna, realitní divize Penta Real Estate a Primabanka. Ztrátové naopak byly pojišťovna Dôvera, polské retailová síť Empik, firma Slovalco a Aero Vodochody.

Podívejte se na videoprofil Marka Dospivy (2018):

Video placeholde
Marek Dospiva, profil miliardáře • E15