Penzijní fondy ČP a Generali se sloučí

Penzijní fondy

Penzijní fondy Zdroj: profimedia.cz

Zhruba pětasedmdesát tisíc klientů penzijní společnosti Generali – která transformací v rámci penzijní reformy vznikla z původního penzijního fondu – zažije v následujících týdnech administrativní změnu. Penzijní společnost České pojišťovny se sesterským fondem zfúzuje a on zanikne.

Sloučení penzijních fondů přichází poté, co se letos v lednu domluvilo mezi PPF a Generali tak, že italská Generali ovládne celý Generali PPF Holding. Fúze penzijních společností schválilo vedení obou firem v březnu, nyní jej posvětila Česká národní banka.

Mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral uvedl, že transakce by se měla dokončit v červnu. Fakt, že Penzijní společnost České pojišťovny převezme Generali a ne naopak, vyplývá z pozice obou subjektů na trhu. Zatímco Penzijní společnost ČP je největším fondem čítajícím 1,3 milionu klientů a čtvrtinovým podílem na trhu, fond Generali představuje nejmenšího hráče.

Generali se ani nepřihlásila k prodeji vlastních produktů takzvaného druhého pilíře, vyplývajícího z penzijní reformy, a měla svým klientům nabízet produkty druhého pilíře z dílny ČP. Na druhou stranu správcem aktiv obou společností je tradičně Generali. Spojením obou firem skupina logicky ušetří.

„Penzijní společnost České pojišťovny poskytuje již nyní produkty pod různými značkami členům skupiny Generali PPF Holding v Česku, a to jak pod značkou Generali, tak pod značkou ČP. Penzijní společnost nabízí čtyři účastnické fondy s různými investičními strategiemi, které jsou spravovány největším středoevropským správcem aktiv – Generali PPF Asset Management,“ popsal situaci Zavoral. Nástupnická společnost převezeme od Generali smlouvy o penzijním připojištění uzavřené před prvním lednem letošního roku.

Klienti zanikající Generali penzijní společnosti by na sloučení fondů mohli vydělat – v zásadě platí, že čím větší fond, tím vyššího dosahuje zhodnocení klientských prostředků. Penzijní společnost ČP loni připsala zhodnocení 2,2 procenta, Generali jej ještě neoznámila, ale odhad se pohyboval zhruba o procento níže.