Penzijní fondy opouštějí desetitisíce klientů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Jan Novak

U penzijních společností spořilo na konci třetího čtvrtletí ve třetím pilíři 4,831 milionu účastníků, což bylo asi o 130 tisíc méně než na konci minulého roku. Počet klientů v transformovaných fondech klesl o 232 tisíc na 4,64 milionu, ve fondech účastnických naopak stoupl o 102 tisíc na 193 tisíc, uvedla Asociace penzijních společností.

„Odliv klientů spořících na penzi pokračoval ve třetím čtvrtletí podobným tempem jako v předchozím období, kdy v každém letošním kvartálu ubylo ze systému více než 40 tisíc lidí. S úpravami podmínek spoření vedoucími k jeho zatraktivnění by tedy politici neměli příliš otálet,“ uvedl prezident Asociace penzijních společností Vladimír Bezděk.

Penzijní společnosti koncem září spravovaly ve fondech účastníkům 310 miliard korun, o necelých deset procent více než začátkem roku. Z toho v transformovaných fondech je 304,8 miliardy korun, v účastnických fondech 3,472 miliardy a v důchodových fondech 1,4 miliardy. V důchodových fondech druhého pilíře, jejichž zrušení schválila vláda, je 83 tisíc účastníků.

Zaměstnavatelé přispívají pětině střádajících

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo na konci září 2014 ke svému penzijnímu připojištění nebo doplňkovému penzijnímu spoření celkem 973 tisíc účastníků, tedy pětina z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 664 Kč měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 766 Kč měsíčně.

Skladba majetku ve fondech penzijních společností se podstatně nezměnila. V transformovaných fondech převažují investice do dluhopisů, které dosahují 88procentního podílu na portfoliu. Akcie a podílové listy představují 1,45 procenta investic, zbylý podíl téměř deseti procent je uložen na vkladech a v pokladničních poukázkách.

Celkový kumulovaný hospodářský výsledek fondů penzijních společností za tři čtvrtletí 2014 dosáhl 2,975 miliardy korun a byl vytvořen převážně transformovanými fondy. Jejich podíl na hospodářském výsledku činí 98,32 procenta, podíl účastnických a důchodových fondů na tomto výsledku jen mírně stoupá.

Nové fondy: více peněz, větší riziko

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno přes 70 procent práceschopné populace. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. To je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.