Platební bilance prohloubila schodek na 29 miliard

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Euro Martin Pinkas

Běžný účet platební bilance, která zahrnuje všechny transakce domácí ekonomiky se zahraničím, ve třetím čtvrtletí prohloubil schodek na víc než 29 miliard korun. Ve druhém čtvrtletí běžný účet vykázal podle zpřesněných čísel schodek 14,7 miliardy.

V ročním pohledu se poměr celkového schodku běžného účtu k hrubému domácímu produktu mezičtvrtletně snížil podle odhadu ČNB na 1,7 procenta. Devizové rezervy centrální banky po vyloučení kurzových vlivů stouply o 7,9 miliardy korun.

Bilance zboží a služeb byla ve třetím čtvrtletí v přebytku 48,5 miliardy korun, meziročně vyšší o 0,4 miliardy. Na růst přebytku obchodu se zbožím mělo vliv zejména zvýšení vývozu o 4,8 procenta při současném nárůstu dovozu o 4,3 procenta. Přebytek bilance služeb meziročně klesl zejména kvůli růstu výdajů českých občanů na cesty do zahraničí.

U dopravních služeb ČNB zjistila nižší přebytek, což dává do souvislosti s nižšími příjmy z přepravy zboží potrubím a po železnici. Čisté příjmy ze zahraničního cestovního ruchu vzrostly na 34,6 miliardy korun.

Bilance běžných převodů skončila se schodkem 2,8 miliardy, což představuje meziroční pokles deficitu o 1,7 miliardy korun. Přebytek na kapitálovém účtu meziročně vzrostl na 54,2 miliardy korun. Na finančním účtu platební bilance banka zjistila čistý odliv finančních zdrojů do zahraničí 33,9 miliardy korun.

U přímých zahraničních investic je patrný čistý odliv zdrojů do zahraničí 6,8 miliardy korun. Investice tuzemských podniků v zahraničí představovaly 8,8 miliardy, zatímco zahraniční firmy v tuzemsku investovaly dvě miliardy korun.

Rovněž v oblasti portfoliových investic byl vykázán čistý odliv 7,1 miliardy korun. „V obchodování tuzemských subjektů se zahraničními cennými papíry převažovaly nákupy zahraničních dluhopisů a akcií nebankovními investory,“ sdělila ČNB.