Platební morálka upadá, firmy proplácí faktury až za dva a půl měsíce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

České firmy ve druhém čtvrtletí hradily své závazky za 77 dní, což je srovnatelné s neutěšenou situací ze začátku roku. Nejviditelnější prodloužení inkasa zaznamenali dodavatelé do zdravotnictví, kteří průměrně čekali na peníze 117 dní. Naopak nejrychleji proplácí faktury společnosti z autoprůmyslu, a to i přesto, že prodej vozů v poslední době klesá, vyplynulo z čerstvé analýzy firmy ČSOB Factoring.

„Za druhý kvartál nedošlo ke zlepšení v průměrné návratnosti pohledávek a mnoho subjektů se tak i nadále může potýkat s nedostatkem provozního kapitálu, což jim pochopitelně brání v jejich rozvoji,“ vysvětlil Jindřich Horák z ČSOB Factoring.

Obrnit trpělivostí se dlouhodobě musí zejména subjekty dodávající do zdravotnictví, kde se tradičně průměrná návratnost pohledávek pohybuje nad hranicí stovky dní. Za druhý kvartál se dokonce průměrné úhrady protáhly o pět dní na 117.

Přehled platební morálky v vybraných oborech (údaje uvedeny ve dnech):Platební morálkaPlatební morálka | CSOB Factoring

O stejný počet dní si pohoršili dodavatelé do potravinářství, kterým chodily platby za 78 dní. „Naopak nejlépe je na tom tradičně automobilový průmysl, který je z celého přehledu nejukázněnější a kde se ve druhém kvartálu zkrátilo inkaso na 57 dní,“ doplnil Horák.

Platební morálka tuzemských firem neobstojí ani ve srovnání s ostatními státy. Třeba na Slovensku se zrychlily platby na 53 dní. O jeden den jsou podnikatelé rychlejší V Rakousku a v Německu je průměrná návratnost pohledávek od vystavení faktury dokonce pouze 44 dní. Tam se ale situace mezičtvtletně zhoršila o čtyři dny.

Mnoho optimismu nepřináší ano výhled do budoucna. „Ve druhém čtvrtletí setrval index návratnosti pohledávek na velmi špatných úrovních z předešlého kvartálu, navíc se ještě zhoršil index úhrad po splatnosti. Zlepšení ekonomiky tak v nejbližším čtvrtletí pravděpodobně nenastane,“ konstatoval Petr Zámečník ze společnosti Fincenrum.