Platební nálepky: Zrychlují placení a zachraňují v případě vybitého mobilu

Zdroj: BNP Paribas Personal Finance SA

Jsou malé, praktické, skladné a placení s nimi je stejně jednoduché jako placení mobilem či hodinkami. Navíc mají dvě zásadní výhody – stejně jako u ostatních bezhotovostních nástrojů je platba s nimi o 50 % času rychlejší, než když z kapsy lovíte drobné a odpočítáváte koruny, a navíc se nikdy nevybijí. Přesto takzvané platební nálepky polovina Čechů ani nezná. A velká část z těch, co o nich ví, je nepovažuje za bezpečné. Jak to tedy ve skutečnosti s platebními nálepkami je?

Věděli jste, že Češi patří k evropské špičce, co se týká bezkontaktního placení? Drtivá většina, konkrétně 96 % lidí, kteří stojí ve frontě u pokladny, platí bezkontaktně. Obvykle tedy bezkontaktní platební kartou, chytrým mobilem či hodinkami. Spatřit člověka, který platí platební nálepkou, je spíš vzácnost. Mimochodem, věděli jste, že první bezkontaktní platby v Česku proběhly až ve 2. polovině roku 2011?

Podle průzkumu z března 2016 aktivně platební nálepky v Česku používají je 3 lidé ze 100. Přitom mají tihle drobní pomocníci spoustu výhod a ve svém portfoliu je má sedm velkých bankovních institucí v Česku.

Pomocníci, které můžete nalepit kamkoli

Zapomněli jste si doma kreditní kartu, vybil se vám mobil? Nezoufejte. Pomůže platební nálepka, kterou můžete umístit prakticky kamkoli. Nejčastějším místem bývá zadní strana mobilního telefonu. Platební nálepky jsou ale také k vidění ve formě klíčenek, nebo třeba na náramcích.

Zaplatíte s nimi kdekoli, kde mají bezkontaktní platební terminál, a to i v zahraničí. Nemusíte vytahovat peněženku nebo se bát, že vašemu mobilu či hodinkám dojde šťáva. Při menších, takzvaných podlimitních transakcích, dokonce ani nemusíte vyťukávat PIN. Jen přiložíte, počkáte několik vteřin a máte hotovo. Chytrá technologie, která funguje de facto na bázi čipu a antény, vám usnadní život.

Hoax: Zabudované čtecí lišty u vchodů

„Stačí postavit pořádnou anténu na místě, kudy prochází hodně lidí. Nebo zabudovat čtecí lištu u vchodu do obchodu,“ tvrdí konspirátoři v diskuzích na internetu, „a pak už si jen počkáte na ty, kteří budou procházet a v kapse budou mít bezkontaktní kartu, nebo mobil či přívěsek s platební nálepkou. A peníze se posypou.“

Platební nálepka je praktickou alternativou k platbě mobilem. Můžete ji nalepit například na starší model, který nepodporuje NFC platby.Platební nálepka je praktickou alternativou k platbě mobilem. Můžete ji nalepit například na starší model, který nepodporuje NFC platby. | BNP Paribas Personal Finance SA

Zhruba takhle zní jeden z nejčastějších hoaxů, které se pojí s používáním platebních nálepek, takzvaných stickerů. Realita je ale samozřejmě jinde. Z hlediska bezpečnosti samotné technologie snese platební nálepka srovnání s klasickou platební kartou. Přečtení dat třetí osobou? Nemožné, aniž byste si této činnosti všimli.

Platební nálepku je totiž nutné přiložit na vzdálenost 2, maximálně 4 centimetrů od antény, v tomto případě tedy od platebního terminálu. Takže představa, že vám někdo „vybílí“ účet pomocí čtecí lišty, nebo rámu, kterým projdete je… úsměvná.

Nicméně pro ty, kteří se obávají toho, že někdo přečte data například z jejich kreditní karty nebo nálepky třeba v tlačenici v tramvaji, nabízejí internetoví obchodníci speciální „odstíněné“ obaly. Podle odborníků zbytečná investice, nicméně proti gustu…

Riziko? Možná platby bez PIN kódu

Určitým rizikem je logicky platba bez autorizace, nicméně prevencí problémů jsou poměrně nízké limity – bez zadání PIN kódu zaplatíte jen do částky 500 Kč a obvykle jen u tří transakcí v jeden den. Na platební nálepce je také nastavený limit – mimochodem, díky němu může sloužit i jako forma „bezhotovostního kapesného“ pro děti.

Omezovat se nemusíte jen na jednu nálepku, ale můžete jich mít více – pro sebe, nebo pro více členů domácnosti. PIN kódy k jednotlivým platebním nálepkám se pak liší od „hlavního“ PIN kódu platební karty (ať už kreditní, nebo debetní), pokud ji máte ke stejnému účtu také sjednanou. Každá nálepka má svou vlastní unikátní číselnou kombinaci.

Láká vás vyzkoušet tuhle pohodlnou alternativu k bezkontaktním kreditkám a debetním kartám? Například v Hello bank! máte nárok až na 3 platební nálepky zdarma – jak ke kartě kreditní, tak také debetní. Platební nálepky navíc snadno odlišíte i ve svém internetovém bankovnictví, kde mají svou „kolonku“. To oceníte třeba právě v případě, že jednu z platebních nálepek ke svému běžnému účtu dáte své ratolesti jako určitou formu kapesného. Transakce tak budete mít jednoduše pod kontrolou.