Platebních terminálů v Česku přibude, v Evropě jich je dvakrát tolik

čtečka, karty

čtečka, karty

Karetním společnostem dochází trpělivost. Nechtějí již nečinně přihlížet, jak jim tržby vinou nedostatečně husté akceptační sítě platebních karet u obchodníků protékají mezi prsty.

Společnosti MasterCard a Visa mají smělé plány na rozšíření počtu platebních terminálů v obchodech, kterých je nyní podle Sdružení pro bankovní karty téměř devadesát tisíc – řada obchodů má ale více terminálů než jeden. To Česko staví hluboko pod průměr Evropské unie.

Podle údajů Evropské centrální banky za rok 2011 připadá v tuzemsku 9700 terminálů na milion obyvatel. Průměr EU činí 19 400 a vedoucí Finsko má dokonce 37 700 terminálů na milion obyvatel.

Aby Česko dohnalo unijní průměr, potřebuje mít 160 tisíc terminálů. „Pokud by se růst nových terminálů na domácím trhu vyvíjel stejným tempem jako doposud, tak bychom k tomu potřebovali patnáct let,“ podotýká Marcel Gajdoš, regionální manažer Visa Europe pro Česko a Slovensko.

Visa nabídne mobilní terminály
Velký potenciál pro zvýšení penetrace českého území spatřují karetní společnosti v mobilních terminálech (takzvané mPOS), které umožní ve spojení s chytrým telefonem s datovým připojením placení kartou téměř kdekoli. Podle informací deníku E15 chystá společnost Visa mPOS řešení ve spolupráci se společností Telefónica. MPOS mají urychlit rozšíření akceptační sítě hlavně u malých a středních obchodníků a živnostníků. Ideální půdou jsou pro ně například hudební festivaly.

Visa spustila projekt, který má rozšiřování terminálů urychlit. Rozšířila také svůj tuzemský tým o manažera pro rozvoj sítě.

„Navzdory dynamickému nárůstu objemu transakcí na platebních terminálech u obchodníků, v průměru o dvanáct až patnáct procent ročně, rostlo Česko při počtu transakcí pomaleji oproti okolním zemím,“ přidává Gajdoš důvody nutnosti většího počtu terminálů.

Projekt Visy se soustředí na menší obchodníky, kteří často možnost platit kartou ani nenabízejí. Touto cestou se ubírá i MasterCard.

„Dnes máme dobře pokryté supermarkety, drogerie, benzinky… Takové ty běžně potřebné obchody. Chcemeli však kartou nahradit hotovost, musíme zajistit, aby zákazník mohl platit opravdu všude. Tedy v dopravě, státní správě, kioscích či automatech,“ uvedl minulý měsíc v rozhovoru pro deník E15 Miroslav Lukeš, šéf MasterCardu pro Česko a Slovensko.