Platy bankéřů od roku 2007 vzrostly o 37 procent, mizí však odměny

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Investiční banky po celém světě zvýšily svým bankéřům během posledních čtyř let platy o 37 procent. Za růstem stojí snaha udržet si personál a obejít regulaci, která pro banky znamená stále rostoucí fixní náklady v době klesajících výnosů. Rostoucími fixními částmi svých odměn si bankéři kompenzovali klesající odměny.

Pevná část příjmu bankéřů, která zahrnuje mzdy, penze a některé benefity v posledních letech vzrostla velmi výrazně. Mezi lety 2007 a 2011 podíl nevariabilní části celkových odměn bankéřů vzrostl z 30 na 55 procent, vyplývá to ze studie Asociace pro finanční trhy v Evropě, lobbyistické organizace.

Dá se očekávat, že závěry této studie tak ještě více přilijí olej do ohně debaty o odměnách bankéřů. Několik posledních měsíců bylo ve znamení revolty akcionářů vůči výši vyplácených odměn vrcholnému vedení bank a dalších společností. Ostře sledované bylo například hlasování o bonusu šéfa britské banky Barclays.

Průzkum, který se konal mezi 13 velkými globálními investičními bankami ukázal, že mezi roky 2007 a 2011 se výše variabilních odměn snížila o 55 procent a celkově (fixní a variabilní část příjmů) si bankéři pohoršili o 30 procent.

Vyšší základy mzdy je tedy před propadem celkových příjmů neuchránily. se od roku 2007 propadly ještě více než příjmy bankéřů. Například evropský FTSE Eurofirst banking index od svého vrcholu v roce 2007 aktuálně ztratil více než dvě třetiny své hodnoty.