Po schválení reforem klesly výnosy řeckých dluhopisů na letošní minima

Řecké euro

Řecké euro Zdroj: Duncan Hull via Flickr (CC BY 2.0)

Výnosy řeckých státních dluhopisů dnes klesly na nejnižší úroveň v tomto roce. Investoři přivítali páteční parlamentní schválení klíčové série reforem, díky jejichž přijetí bude moci země získat další úvěry a peníze na rekapitalizaci bank.

Výnos emise s dvouletou splatností sestoupil o více než 0,8 procentního bodu na 8,24 procenta. Nejnižší v tomto roce byl i rozdíl mezi řeckými a německými dluhopisy, uvedla agentura Reuters.

Výnosy krátkodobých dluhopisů však zůstávají nad výnosy obligací s delšími lhůtami splatnosti, což naznačuje, že investoři se stále bojí státního bankrotu. Výnos desetiletých dluhopisů klesl o 0,22 bodu na 7,68 procenta.

Ještě loni Řecko za konzervativní vlády chystalo návrat na trh dluhopisů a ukončení záchranného programu. Loni v dubnu se výnos desetiletých dluhopisů poprvé za čtyři roky dostal pod šest procent. Situace se zcela změnila s příchodem lednových parlamentních voleb, v nichž se k moci dostala radikální levice.

Věřitelé míří do Atén na inspekci

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Letos se po mnohaměsíčním napjatém vyjednávání nakonec Atény dohodly na třetím záchranném programu.

Akciový trh na páteční schválení reforem příliš nereagoval a jeho index byl takřka beze změny. Akcie některých bank ale posílily až o pět procent.

Koncem října přijedou do Atén inspektoři Evropské komise, Evropské centrální banky, záchranného fondu eurozóny a Mezinárodního měnového fondu, aby zhodnotili pokrok Řecka při plnění podmínek třetí mezinárodní pomoci a rozhodli o uvolnění další pomoci. V úterý se v Aténách na chvíli staví šéfové věřitelských misí.