Počet nespolehlivých plátců DPH prudce roste. Přibývají velcí

Registrační pokladna - ilustrační

Registrační pokladna - ilustrační Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Po dvou letech existence eviduje registr plátců daně z přidané hodnoty 321 nespolehlivých plátců DPH, o 259 více než před rokem. Nejvíce nespolehlivých plátců DPH má sídlo v Praze a Jihomoravském kraji. Více než polovina firem v registru má tržby do 10 milionů korun, nebo je neuvádí.

Mezi nespolehlivými plátci DPH je aktuálně pět společností s ročními tržbami přes miliardu korun a poprvé v historii jeden skupinový nespolehlivý plátce DPH. Analýzu zveřejnila poradenská společnost Bisnode. „Počet nespolehlivých plátců DPH v posledních měsících prudce roste. Zdá se, že po delším náběhovém období, a také zpřísnění podmínek, registr začal plnit svoji funkci jako nástroj proti daňovým únikům,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová. Dodává, že výrazně přibývají i společnosti s vysokými tržbami.

Podle podrobné analýzy Bisnode přes polovinu nespolehlivých plátců DPH tvoří menší společnosti s tržbami do 10 milionů korun nebo firmy, které tyto statistiky podle ČSÚ neuvádí. Čtvrtina nespolehlivých plátců DPH vykazuje tržby mezi 10 a 60 miliony korun.

„Od října 2014 došlo ke zpřísnění podmínek, dle kterých může být plátce považován za nespolehlivého, následně od roku 2015 byly tyto podmínky ještě dále rozšířeny na plátce sídlící na takzvaných „virtuálních adresách“. Nárůst plátců, kteří jsou nově označeni jako nespolehliví, je důsledkem zpřísnění těchto kritérií,“ vysvětlil Mejsnar ze společnosti Apogeo.

Podle něj je otázkou, jaký podíl na tomto nárůstu má či budou mít i plátci sídlící na virtuálních adresách. Třeba je prý zmínit i tu skutečnost, že správa daní má brát v úvahu i objektivní okolnosti, které mohly ovlivnit situaci plátce, tedy kritéria stanovená Generálním finančním ředitelstvím má posuzovat s ohledem na vnější okolnosti. „Pokud se plátce dopustil neúmyslného pochybení a jinak plní své povinnosti řádně a včas neměl by být rozhodně označen za nespolehlivého,“ dokončil Mejsnar.

Nespolehliví plátci DPH podle tržeb

Nespolehliví plátci DPH podle tržebNespolehliví plátci DPH podle tržeb | BisnodeZdroj: Bisnode

Nejvíce, a to téměř polovina, nespolehlivých plátců DPH má registrované sídlo v Praze (160), s odstupem následuje Jihomoravský kraj (67). Nicméně největší koncentrace problémových firem má sídlo v Plzeňském (necelých 15 na 10 000 firem), Jihomoravském (14) a Ústeckém kraji (10).

Nespolehliví plátci DPH podle krajů

Nespolehliví plátci DPH podle krajůNespolehliví plátci DPH podle krajů | BisnodeZdroj: Bisnode