Podílové fondy loni prodělaly, nejvíc akciové a smíšené

Investice, akcie

Investice, akcie

Většina domácích podílových fondů loni prodělala, důvodem byl propad akciových trhů ve druhé polovině roku 2011. Ve ztrátě byly zejména akciové a smíšené fondy, z nichž některé byly v minusu až o desítky procent. Podílníky vesměs nepotěšily ani dluhopisové a peněžní fondy, jejichž průměrná výkonnost byla okolo nuly. Vyplývá to z databáze serveru Penízenavíc.cz k 23. prosinci 2011.

„Loňský rok klienty podílových fondů zklamal, dalo by se konstatovat s letmým pohledem na čísla. Uvedené výkonnosti jsou ale na horizontu pouze jednoho roku a při jednorázovém vkladu. Investoři do podílových fondů však vnímají spíše delší horizonty, desetitisíce lidí v Česku investují dlouhodobě a pravidelně,“ řekl analytik Broker Consulting Jan Šimek.

„Šlo opravdu o výjimečný rok, ve kterém správci podílových fondů čelili hned několika výzvám. Nejasné politice vedené představiteli zadlužených vyspělých států a zvýšené nervozitě českého drobného investora,“ doplnil šéfredaktor serveru Penízenavíc.cz Petr Rozkošný.

Podílové fondyPodílové fondy | iFondy.cz, Penizenavic.cz

České podílové fondy zaostávaly za těmi zahraničními

Průměrný výnos českých akciových fondů činil podle Rozkošného minus 17,23 procenta, těch zahraničních pak minus 14,92 procenta. Tuzemské dluhopisové fondy vykázaly v průměru minus 1,21 procenta, zahraniční 1,02 procenta. České smíšené podílové fondy byly v minusu 7,32 procenta, zahraniční fondy stejné třídy minus 5,59 procenta. V případě fondů peněžního trhu zaznamenaly naopak ty české průměrnou výkonnost 0,65 procenta, zatímco zahraniční minus 0,36 procenta.

Konzervativní fondy letos trpěly nízkými úrokovými sazbami, upozornil analytik společnosti Partners Aleš Tůma. Výsledky akciových fondů závisely na jejich zaměření. Kladné zhodnocení za posledních 12 měsíců měla jen hrstka fondů, vesměs zaměřené na sektory považované tradičně za defenzivní, jako je například zdravotnictví. Naopak největší poklesy zaznamenaly fondy zaměřené na rozvíjející se trhy jako je východní Evropa, Turecko, Indie a podobně. U nich nebyl výjimkou pokles o 30 i více procent, podotkl.

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, klesl v prvních třech čtvrtletích loňského roku o 20 miliard na 227,5 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí se snížil o 16,5 miliardy korun. V roce 2010 naprostá většina domácích podílových fondů investorům naopak vydělala. Největší výnosy přinesly akciové fondy, které v průměru zaznamenaly zhodnocení převyšující deset procent. Dluhopisové fondy vynesly průměrně přes tři procenta, fondy peněžního trhu mírně pod jedno procento.