Podzimní emise státních dluhopisů nebude. MF mění koncepci

Ministerstvo financí

Ministerstvo financí Zdroj: E15

Ministerstvo financí do konce letošního roku již nevydá žádnou emisi spořicích státních dluhopisů, přestože dosud úřad vydával dvě emise ročně, na jaře a na podzim. O jarní emisi byl ovšem kvůli nízkému úročení minimální zájem. Ministerstvo zároveň plánuje od polovina příštího roku zavést novou koncepci prodeje dluhopisů občanům. Dluhopisy by pak byly k dispozici po celý rok.

„Z důvodu plánovaného záměru ministerstva financí snížit v letošním roce celkovou výpůjční potřebu státu na finančních trzích a stabilizovat výši státního dluhu bylo rozhodnuto, že do konce roku 2014 nebude vydávána další série emisí spořicích státních dluhopisů,“ uvedlo ministerstvo.

Podle Strategie financování a řízení státního dluhu pro letošní rok počítá ministerstvo s vydáním spořicích dluhopisů v letech 2014 až 2016 za deset až 50 miliard korun ročně v závislosti na poptávce. Úřad ale podle svého vyjádření nadále zaznamenává zájem občanů o tuto formu investic.

„Spuštění nové koncepce prodeje je předběžně plánováno na druhou polovinu roku 2015 s tím, že ministerstvo financí všechny detaily oznámí spolu s konkrétními informacemi o nové emisi dluhopisů (včetně přesných typů a parametrů nabízených dluhopisů) v dostatečném předstihu na internetových stránkách www.sporicidluhopisycr.cz,“

Loni se v emisi ujalo 39 miliard korun
Lidé si objednali v rámci letošní jarní emise spořicí státní dluhopisy za 1,5 miliardy korun. Objednávky byly ve srovnání s předchozími emisemi výrazně nižší, důvodem bylo podle odborníků nižší úročení dluhopisů. Loni si půjčilo ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 39 miliardy korun. Vyvolat nižší zájem o květnovou emisi bylo podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) záměrem ministerstva.
Dosud byly dluhopisy určeny pro občany Česka i cizince. Koupit je mohla také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.