Pojišťovnám se v prvním čtvrtletí dařilo, vybraly více na pojistném

koruny, peníze

koruny, peníze Zdroj: profimedia.cz

Český pojistný trh v letošním 1. čtvrtletí mírně zrychlil růst. Pojišťovny vybraly na pojistném 32,1 miliardy Kč, což je o 3,3 procenta meziročně více. Životní pojištění kleslo o 0,5 procenta, naopak neživotní pojištění vzrostlo o 5,4 procenta. 

Informace sdělila Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 97procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 2,1 procenta na 118,5 miliardy korun.

Tempo poklesu životního pojištění tak nadále zpomaluje. V prvním čtvrtletí se snížilo předepsané pojistné životního pojištění na 10,93 miliardy korun. Výrazně zpomalil pokles u produktů s jednorázově placeným pojistným, konkrétně o deset procent. Za celý minulý rok to bylo o téměř čtvrtinu. U produktů s běžně placeným pojistným vychází aktuální pokles jen na 0,2 procenta. Negativní zprávou pro životní pojištění je však fakt, že celkový počet smluv životního pojištění stále klesá.

Například počet nově uzavíraných smluv běžně placeného životního pojištění klesá nadále velmi výrazným tempem, nicméně počet ukončených smluv se snižuje. V letech 2011 a 2012 bylo za roční období uzavřených asi 900 000 nových smluv životního pojištění a zároveň zhruba milion smluv byl ukončen. Nyní bylo za 12 měsících uzavřeno jen 556 000 nových smluv s běžně placeným pojistným a počty ukončených smluv poklesly na 740 000.

Neživotní pojištění rostlo v 1. čtvrtletí 2017 rychleji než ve stejném období předchozího roku i než v celém předchozím roce. U povinného ručení růst o 3,3 procenta nijak výrazně nepřevyšuje nárůst počtu smluv povinného ručení (3,1 procenta). Pojistné u povinného ručení nadále stagnuje, obor tak roste pouze díky rostoucímu počtu registrovaných pojištěných vozidel.

Havarijní pojištění si udržuje vysoké tempo růstu o 8,8 procenta, což je stále dané rostoucím počtem havarijně pojištěných vozidel. Podnikatelská pojištění za letošní 1. čtvrtletí vykázala růst o 5,2 procenta, což představuje další urychlení dynamiky dané příznivým ekonomickým vývojem.

Retailové majetkové a odpovědnostní pojištění stouplo o 5,8 procenta na 3,12 miliardy korun. Z údajů je podle asociace patrné, že retailoví klienti pojišťoven více vnímají rizika, která přinesl nový občanský zákoník, včetně nároků na odškodnění v rámci občanské odpovědnosti.