Pojišťovny vybraly v prvním pololetí na pojistném 59,6 miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka, Mlada fronta E15

Český pojistný trh v prvním pololetí nepatrně stoupl. Pojišťovny vybraly na pojistném 59,6 miliardy korun, což je o 0,3 procenta meziročně více. Informovala o tom Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 98procentním podílem na trhu. Loni trh vzrostl o 1,1 procenta na 115,2 miliardy korun.

Celkový vývoj je tažený dynamikou v neživotním pojištění, které rostlo o 3,2 procenta. V životním pojištění, které bylo po několik let stabilizujícím segmentem, se naopak prohloubil pokles na čtyři procenta.

Předepsané pojistné u životního pojištění pokleslo o téměř miliardu korun na 22,4 miliardy korun. Enormní pokles pak nastal především u produktů s jednorázovým pojistným, kde se pojistné snížilo o třetinu. Dále se prohlubuje i pokles předepsaného pojistného u běžně placeného životního pojištění, který nyní činil dvě procenta.

Ubývá životních pojistek

Negativní zprávou je i zrychlující se úbytek počtu platných smluv životního pojištění. Za první pololetí roku 2015 se snížil o 172 tisíc smluv, což téměř odpovídá úbytku smluv životního pojištění za celý předchozí rok (pokles o 207 tisíc smluv). Tento negativní vývoj může podle asociace souviset se změnou podmínek daňové uznatelnosti na začátku roku. Zároveň nelze očekávat, že by dalšímu vývoji životního pojištění pozitivně přispěly vyhrocené diskuze kolem legislativního vývoje.

Příznivější situace vládne v neživotním pojištění, které posílilo o 1,14 miliardy Kč. Výsledek byl dosažen i přesto, že se ve srovnání s vývojem 2014 oslabila dynamika v povinném ručení. V pololetí totiž předepsané pojistné za povinné ručení posílilo o pouhých 1,5 procenta.

Havarijní i povinné ručení rostou

Počet smluv v povinném ručení roste aktuálně čtyřprocentním tempem, což podle ČAP potvrzuje, že nedochází k efektivnímu navyšování pojistného, které by pokrývalo navýšené závazky plynoucí z legislativních změn nastalých v roce 2014 (nový občanský zákoník, Fond zábrany škod, výjezdy Hasičského záchranného sboru), ani náklady spojené s letošním zrušením příspěvků neplatičů povinného ručení do Garančního fondu ČKP.

Naopak slibný výsledek je zřetelný v havarijním pojištění. Za první pololetí vzrostlo předepsané pojistné o 4,4 procenta. Stejné hodnoty růstu dosahují také podnikatelská pojištění. Zlepšování výsledků lze se zpožděním přičíst ekonomickému oživení v ČR, jež se projevuje vyšší dynamikou nákupů nových a dražších vozidel i vyššími investicemi a zájmem o pojištění ze strany podnikatelských subjektů, dodala asociace.

Největší pojišťovny na trhu:
předepsané pojistné v prvním pololetí 2015 v miliardách korun podíl na trhu v procentech
Česká pojišťovna 13,7 23
Kooperativa 12,1 20,3
Allianz 5,8 9,7
Generali 4,5 7,6
ČSOB Pojišťovna 3,8 6,4
Česká podnikatelská pojišťovna 3,6 6,0
Pojišťovna ČS 3,2 5,3
UNIQA 2,9 4,9
zbytek trhu 2,2 3,8